عصر قم

آخرين مطالب

چگونه آسیب‌های ناشی از بدخوابی را از بین ببریم؟ علمی

چگونه آسیب‌های ناشی از بدخوابی را از بین ببریم؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /اگر جزء افرادی هستید که به بی‌خوابی‌ دچارند، حتما با آثار کوتاه‌مدت یک شب بد خوابیدن مثل منگی، تحریک‌پذیری و دشواری در تمرکز آشنایی‌ دارید اما این علائم در مقایسه با خطرات بلندمدت بدخوابی ناچیز محسوب می‌شوند؛ زیرا بدخوابی را با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌ ـ عروقی، ضعف دستگاه ایمنی و سایر مشکلات جدی سلامتی مرتبط دانسته‌اند.
طبق داده‌های مطالعه‌ای جدید افرادی که شب‌ها کمتر از شش ساعت می‌خوابند، 52 درصد بیشتر احتمال دارد بر اثر ابتلا به بیماری قلبی جان خود را از دست بدهند. همچنین کمبود خواب در میانسالی به افزایش خطر ابتلا به زوال عقل منجر می‌شود. پژوهش‌ها همچنین نشان داده‌اند هرچه مدت زمان خواب شبانه کوتاه‌تر باشد، خطر ابتلا به چاقی و دیابت نوع 2 بیشتر می‌شود. این خود بهترین دلیل برای نگرانی و اضطراب در این مورد است.
خبر خوب اینکه با اعمال تغییراتی ساده‌ در سبک زندگی می‌توان با این آثار منفی بر سلامتی مقابله یا حتی آنها را به طور کامل خنثی کرد. اگر از غلتیدن در رختخواب و بی‌خوابی کلافه‌اید، در ادامه این مطلب شش راهکار را به شما معرفی می‌کنیم که طبق تحقیقات، آسیب ناشی از بدخوابی را خنثی می‌کنند.
صبح روز بعد از بی‌خوابی کمی ورزش کنید
شاید برایتان ناخوشایندترین کار باشد اما ورزش کردن پس از شب‌بیداری می‌تواند در مقابله با بی‌خوابی مفید باشد و با خطرات درازمدت بدخوابی بر سلامتی مقابله کند.
به گزارش ایندیپندنت، طبق نتایج یک مطالعه جداگانه، 2.5 ساعت ورزش در هفته برای کاهش خطر اضافه ابتلا به بیماری‌های قلبی ناشی از بی‌خوابی مزمن کافی است. این پژوهش با استفاده از داده‌های 92 هزار و 221 نفر که در بیوبانک انگلیس ثبت شده بود، انجام شد و نشان داد اگر فعالیت جسمی متوسط تا شدید را افزایش دهیم، خطر مرگ ناشی از داشتن خواب کوتاه‌مدت کاهش می‌یابد.
ورزش می‌تواند در مهیا کردن بدن برای داشتن خوابی بهتر در شب بعد هم مفید باشد. دست‌کم 29 پژوهش علمی نشان داده‌اند که ورزش منظم کیفیت خواب را بهبود می‌دهد.
به گزارش تلگراف، پروفسور «گای لشزینر»، عصب‌شناس بیمارستان‌های گایز و سنت توماس لندن و سرپرست مرکز اختلالات خواب لندن می‌گوید: شواهد خیلی خوبی داریم که نشان می‌دهد طیفی از انواع مختلف ورزش می‌توانند کیفیت خواب را بهبود و مدت خواب عمیق را افزایش دهند. ورزش سبک در طول روز به داشتن احساس هشیاری بیشتر کمک می‌کند و این جزء سایر مزایای بیرون رفتن و کمی ورزش کردن است.
برای بهره‌مندی از حداکثر فواید ورزش بیرون از خانه و صبح‌ها ورزش کنید. بلافاصله پس از بیداری در معرض نور خورشید قرار گرفتن موجب می‌شود هشیارتر شویم و این چرخه شبانه‌روزی بدن را به حالت طبیعی باز می‌گرداند تا شب بعد راحت‌تر خوابمان ببرد.
لزوما نباید مسافت طولانی بدویم؛ حتی پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری سبک یا هل دادن ماشین چمن‌زن نیز ورزش‌های متوسط محسوب می‌شوند.
هرقدر هم خسته بودید، چرت نزنید
به نوشته تلگراف، یکی از ابزارهای ارزشمند برای مقابله با بی‌خوابی، مقاومت در برابر نیاز به چرت زدن با وجود وسوسه‌آمیز بودن این کار است. لشزینر می‌گوید: می‌خواهیم کاری کنیم فشاری که برای رفتن به خوابی عمیق در زمان مناسب بر مغزمان وارد می‌شود، بیشتر شود. اگر در طول روز چرت بزنیم، در واقع ممکن است آن به اصطلاح فشار خواب هنگام رفتن به رختخواب کم شده باشد و این به افزایش احتمال بدخوابی در شب منجر می‌شود.
متخصصان سال‌ها است توصیه می‌کنند داشتن برنامه منظم خواب برای ساعت درونی بدن مفید است. به همین دلیل بکوشید تاحد ممکن هر روز (حتی آخر هفته‌ها) در ساعت‌های یکسانی به رختخواب بروید و بیدار شوید.
روز بعد، برنامه غذایی خود را دوباره منظم کنید
لشزینر هشدار می‌دهد که درباره خوابیدن و برنامه غذایی توصیه‌های نه چندان درست زیادی در فضای مجازی دست به دست می‌شود که بیشترشان بر اساس شواهد محکمی نیستند. او خود چنین توصیه می‌کند: آخر شب از خوردن غذای سنگین مخصوصا مقدار زیادی کربوهیدرات بپرهیزید؛ زیرا ممکن است در طول شب در میزان گلوکز خون تغییراتی پدید آورد و در حالی که می‌کوشید بخوابید، با سوءهاضمه، رفلاکس (سوزش سر معده) و نفخ مواجه شوید.
دکتر «گای میدوز»، موسس و مدیر امور بالینی مدرسه خواب می‌گوید برای دست یافتن به استراحت مطلوب شبانه از الگوی خورد و خوراک دارای محدودیت زمانی 8/16 پیروی می‌کند. او توضیح می‌دهد: معمولا حول‌وحوش 10 صبح صبحانه و قبل از 6 غروب شام می‌خورم. اگر شب دیرتر غذا بخوریم، وقتی سامانه خواب در تکاپوی شروع به کار است، دستگاه گوارش همچنان در حال کار است و بر خواب اثر منفی می‌گذارد.
حتی اگر هوس هم کرده‌اید، از کربوهیدرات‌های قنددار بپرهیزید
اگر خواب شبانه بدی را پشت سر گذاشته باشیم، مقاومت در برابر غذاهای قنددار دشوارتر می‌شود. اما طبق پژوهش دانشگاه کلمبیا، اگر قند و کربوهیدارت‌های تصفیه‌شده در خورد و خوراک زیاد باشد، به کیفیت خواب لطمه بیشتری می‌زند چون افزایش یا کاهش شدید میزان قند خون می‌تواند با تولید هورمون‌های ایجادکننده فشار روانی مثل آدرنالین و کورتیزول در خواب اختلال ایجاد کند.
کلید بهتر شدن خواب، داشتن خورد و خوراک سالم و پرفیبر است. طبق یافته‌های مطالعه‌ای در سال 2016 که در مجله پزشکی بالینی خواب منتشر شد، افزایش جذب فیبر به بدن به معنای صرف وقت بیشتر برای خواب موج‌آهسته عمیق است. البته نباید کربوهیدرات‌ها را به کلی کنار گذاشت چون طبق یافته‌های مطالعه‌ای دیگر، غذاهای پرکربوهیدرات سریع‌تر از خوراکی‌های پرپروتئین و کم‌کربوهیدرات کمک می‌کنند به خواب رویم. فقط از کیک و بیسکویت پرهیز کنید و به سراغ غلات کامل مثل برنج قهوه‌ای و جو دوسر بروید که بدون بالا بردن قند خون، دارای مزیت‌ خواب‌آوری‌ هستند.
وسوسه نشوید که برای شاداب شدن قهوه بنوشید
شاید این توصیه تکراری جلوه کند اما کنترل میزان مصرف کافئین و پرهیز از الکل از موثرترین اصلاحات در سبک زندگی برای رسیدن به خواب بهتر است. لشزینر می‌گوید: الکل کیفیت خواب را بدتر می‌کند و عملا کیفیت آن را از بین می‌برد.
بعد از شبی بی‌آرامش، نوشیدن قهوه می‌تواند وسوسه‌انگیز باشد اما حتما بعد از ناهار و آن هم نوع بدون کافئین را بنوشید. طبق مطالعه‌ دیگر در مجله پزشکی بالینی خواب، شش ساعت قبل خواب حتی اگر مقدار مختصری کافئین مصرف کنیم، بر کیفیت خواب اثر منفی قابل‌ملاحظه‌ای می‌گذارد.
درهم شکستن چرخه نگرانی
تناقض بی‌رحمانه بی‌خوابی این است که اگر نگران خواب باشیم، کمتر احتمال دارد به آن برسیم. لشزینر می‌گوید: بسیاری از مبتلایان بی‌خوابی در حال حاضر نگران تبعات درازمدت آن بر تندرستی خود هستند. اگر دچار بدکیفیتی یا اختلال مزمن خواب باشیم، باید برای مقابله با آن کاری بکنیم ولی نباید چنان تن به نگرانی دهیم که پیشاپیش از پا دربیاییم.
برای درهم شکستن چرخه نگرانی باید به خود یادآوری کنیم چند شب بدخوابی آثار ویرانگری ندارد. لشزینر می‌گوید: مغز و تن انسان می‌تواند با تمام انواع دگرگونی‌ها سازگار شود. یک شب بدخوابی یا حتی دوره کوتاهی اختلال شدید در خواب، اساسا آثار درازمدت و مهمی به بار نمی‌آورد. نگران خواب بودن به طور بالقوه به وخامت بی‌خوابی دامن می‌زند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/599493/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگداشت فردوسی در حضور دولت آبادی، مسجد جامعی، مجتهد شبستری و...

توصیه دکتر الهی قمشه‌ای از کتابی استثنائی که همه باید بخوانیم

معیارهای تشخیص دیابت بارداری

باورهای غلط در مورد دندان عقل؛ چه زمانی برای کشیدن آن اقدام کنیم؟

نماهنگ فردوسی را بزرگ کنید

حضور خادم یاران پزشک رضوی در محله شهر قائم قم

سیل در مشهد 2 قربانی گرفت

آینده نگری تیم عمرانی کیش درخصوص مدیریت پساب

بزرگترین کتابخانه عمومی کشور کجای کار احداث است؟

تأخیر همه روزه قطار قم به تهران

پیداشدن جسد 2 نفر از درون خودرو گرفتار در سیلاب پل انقلاب مشهد

صدور هشدار نارنجی برای 7 استان

آینده نگری سازمان منطقه آزاد کیش درخصوص مدیریت پساب این جزیره زیبا

آیا مصرف کافئین قبل از خواب می‌تواند بر سلامتی تأثیر بگذارد؟

بی اختیاری ادرار مشکل مهمی برای بیماران نورولوژی است

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

لحظه برخورد رعد و برق به یکی از برج‌های مشهد

ریه‌ها هنگام نفس کشیدن چگونه عمل می‌کنند؟!

درمان درد گودی کمر

پاسخ آیت الله جوادی آملی به یک استفتاء درباره تعطیلی روز شنبه

دستورالعمل‌ آیت الله بهجت برای دفع سحر و جادو | برای برکت پیدا کردن خانه این دعا را بخوانید

آیت‌الله العظمی جوادی آملی: اگر واقعاً مردم نهی از منکر بخواهند بکنند اول با بی اعتنایی به او نگاه کنند

قم میزبان همایش ‌علمی ایران و آمریکای لاتین می‌شود

تصاویری از برخورد ماشین‌ها در اثر بارندگی و سیل شدید در منطقه سیدی مشهد

وقوع سیلاب و آبگرفتگی شدید در برخی مناطق مشهد؛ خودروها را آب برد!

احیای دارالقرآن بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام در دستور کار است

نظر آیت‌الله خامنه‌ای و 3 تن از مراجع تقلید درباره تعطیلی شنبه/ آیا تعطیلی شنبه تشبه با یهودیت محسوب می‌شود؟

سفارش آیت‌الله فاطمی‌نیا برای موفقیت‌های زندگی +فیلم

صراف عالم مرا دریاب

ماجرای نجات آزاده دفاع مقدس از اعدام گروهک تروریستی کومله

معرفی کتاب‌های آموزش بازی در بین کودکان و نوجوانان

یک مدال برنز سهم ووشوی قم از مسابقات قهرمانی کشور

نشست تخصصی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی در قم برگزار می‌شود

5 مصدوم در تصادف پراید و پژو 206 در اتوبان تهران-قم

کاشت 63 هزار گلدان گل در سطح منطقه 7 قم

ساخت فرهنگسرای شهریار قم به مراحل پایانی رسید

بارش شدید باران در حرم مطهر رضوی

محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های شمالی کشور

سیلاب در بلوار ناصری مشهد 2 خودرو را با خود برد

اتمام طراحی تونل امام موسی صدر قم تا یک ماه آینده

دیدار صمیمانه مدیر کل آموزش بنیاد با سرپرست معاونت دانشجویان داخل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

کرونا؛ مقصر آلرژی این‌روزها

ویپ عامل بیماری خطرناک ریهٔ پاپ‌کورنی!

راه‌های درمان خانگی عفونت‌های رحمی

این 4 بیماری بهاری را بشناسید

بازی با کلمات و شعر خواندن

کتاب معلم من یک هیولاست برای دانش آموزان کلاس اولی

مفهوم و معنای شعر را به مخاطب برسانیم

کتاب «تو خواب میکاییل هستی» قابلیت تبدیل شدن به فیلم دارد

چالش بازی روانشناسی با مجریان برنامه صبحانه ایرانی