عصر قم

آخرين مطالب

ثبت‌نام در مدارس غیردولتی؛ اجبار یا انتخاب؟ مقالات

ثبت‌نام در مدارس غیردولتی؛ اجبار یا انتخاب؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - تسنیم /در حالی که تحقق عدالت آموزشی و ارائه آموزش با کیفیت به تمام دانش‌آموزان کشور به عنوان یک مطالبه عمومی مطرح است اما همچنان این ضرورت از سوی مسئولان مورد توجه قرار نگرفته است.
بهره‌مندی از آموزش با کیفیت به ازای پایگاه اقتصادی یا اجتماعی و سیاسی خانواده، جریان قدرتمندی است که این روزها در حوزه آموزش و پرورش کشور شکل گرفته است و دانش‌آموزان به تناسب جایگاه اقتصادی و سیاسی خانواده، در مدارس مختلف تحصیل می‌کنند.
در کنار مدارس دولتی عادی که عموماً شهروندان معمولی جامعه را در خود جای داده‌اند، انواع مدارس خاص (سمپاد، شاهد، نمونه دولتی) و مدارس غیردولتی در حال فعالیت هستند که با توجه به پایگاه سیاسی و اقتصادی خانواده، دانش‌‌آموزان را ثبت‌نام می‌کنند.
این وضعیت منجر به آن شده است، تمام دانش‌‌آموزان کشور از آموزش با کیفیت بهره‌مند نشوند و چند سالی است که عدالت آموزشی و حذف تنوع مدارس به عنوان یک مطالبه جدی از سوی شهروندان عادی جامعه مطرح است اما این موضوع هنوز به عنوان یک ضرورت مهم برای سیاستمداران کشور تبدیل نشده است.
آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب، 11 شهریور 1399 یکی از موارد مربوط به عدالت آموزشی را موضوع «مدارس دولتی» برشمردند و گفتند: "باید سطح و کیفیت مدارس دولتی از لحاظ آموزشی و تربیتی به‌گونه‌ای شود که دانش‌آموزان احساس نکنند با تحصیل در این مدارس امکان قبولی آنها در کنکور کمتر است و خانواده‌ها نیز تصور کنند فرزندانشان را به یک جای بی‌پناه می‌فرستند."
طبق آمار اعلام شده، حدود 86 درصد قبولی‌های رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی متعلق به سه دهک بالای اقتصادی بوده همچنین بیش از 84 درصد از قبولی‌های دانشگاه شریف از دهک‌های 8، 9 و 10 هستند؛ یکی از ریشه‌های شکل‌گیری چنین وضعیتی، رویکرد برخی مسئولان و سیاستمداران کشور است که بدون توجه به عدالت، به دنبال گسترش مدارس خاص و غیردولتی و به حاشیه بردن مدارس دولتی عادی هستند.
هم‌اکنون این تعارض شکل گرفته است که برخی میگویند، مردم ناچار هستند فرزند خود را به مدرسه غیردولتی ببرند چون وضعیت مدارس دولتی مناسب نیست از سوی دیگر تلاشی برای تقویت مدارس دولتی عادی از سوی مسئولان انجام نمی‌شود بنابراین این شائبه مطرح است که آیا این مدارس تعمداً ضعیف نگه داشته می‌شوند؟
در گفت‌و‌گویی با حضور احمد عابدینی؛ معاون سابق شورای عالی آموزش و پرورش و علی باقر طاهری‌نیا؛ رئیس مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی ، موضوع توسعه مدارس خاص و غیردولتی؛ آری یا خیر، بررسی شد.
احمد عابدینی؛ معاون سابق شورای عالی آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه یکی از مهم‌ترین عوامل تفکیک مدارس از یکدیگر، محتوای آموزشی، برنامه و فضای مدرسه و معلمان توانمند برای انتقال مناسب محتوای علمی است، گفت: هم اکنون تمام مسائل مدارس غیردولتی از تایید معلم و فضای مدرسه تا محتوای آموزشی تحت کنترل وزارت آموزش و پرورش است.
وی افزود: تنها تفاوت مدارس دولتی و غیردولتی، منابع مالی و شهریه‌ای است که از والدین دریافت می‌کنند و براساس آن فرصت‌های بهتری را نسبت به مدارس دولتی فراهم می‌کنند.
توسعه مدارس غیردولتی قانون مصوب مجلس و آموزش و پرورش
معاون سابق شورای عالی آموزش و پرورش با اشاره به اینکه هم اکنون مدرسه‌ای وجود ندارد که از خانواده‌ها پول دریافت نکند، چون دولت نمی‌تواند هزینه‌های مدارس را تأمین کند، عنوان کرد: شورای عالی آموزش و پرورش استانداردهایی تعیین کرده که توسعه مدارس غیردولتی یکی از آنها است.
عابدینی ادامه داد: براین اساس سهم دانش‌آموزان در مدارس غیردولتی باید به 15 درصد برسد که هنوز این موضوع محقق نشده و 12.5 درصد است همچنین ادامه فعالیت و توسعه مدارس غیردولتی جایگاه قانونی دارد.
وی افزود: نمی‌گوییم آموزش رایگان نباشد اما عدالت به معنای توزیع فقر نیست، دولت می‌گوید توانایی تأمین امور روزمره و بسیاری از نیازهای مردم را ندارم و بخشی از مردم هم از منابع مالی خود برای آموزش هزینه می‌کنند، این آموزش طبقاتی نیست. مدارس غیردولتی بار آموزش 2.5 میلیون دانش‌آموز را از دوش نحیف دولت برداشته است.
معاون سابق شورای عالی آموزش و پرورش ادامه داد: 203 هزار معلم در مدارس غیردولتی فعالیت می‌کنند و این موضوع بار مسئولیت آموزش و پرورش را کم کرده است؛ اگر مدارس غیردولتی نباشند آیا مشکل آموزش و پرورش حل می‌شود؟ اگر اینگونه بود بنده از مدافعان تعطیلی مدارس غیردولتی هستم.
مردم مجبورند فرزند خود را به مدرسه غیردولتی ببرند
عابدینی تأکید کرد: هم اکنون مردم از روی اجبار و نه به دلیل خوشی و پولداری، فرزندان خود را به مدارس غیردولتی می‌فرستند، اگر دولت مدارس دولتی عادی را استاندارد کند بسیاری از والدین به سمت مدارس غیردولتی نمی‌روند.
معدل 11 و رتبه 120 هزار کنکور؛ معلم مدارس
وی افزود: 50 درصد معلمان مدارس دولتی عادی، آموزش‌های لازم را طی نکرده‌اند و معلم حرفه‌ای استخدام نمی‌کنند، فرد با معدل 11 و رتبه 120 هزار کنکور، معلم شده است یا اینکه با توصیه بخش‌های مختلف، معلم استخدام می‌کنند؛ چگونه معلم 46 ساله را بدون تجربه استخدام می‌کنند آیا این موارد باعث نمی‌شود، مردم از مدارس دولتی بروند؟
معاون سابق شورای عالی آموزش و پرورش بیان کرد: در شهر تهران کلاس 45 نفره در هنرستان داریم و دانش‌آموزان فضای نشستن و نفس کشیدن هم ندارند، هر کجای دنیا بروید و بگویید در کلاس درس 45 نفری درس می‌خوانید به شما پناهندگی می‌دهند!
مردم درگیر حداقل‌ها؛ ثبت‌نام در مدرسه این دست یا آن دست خیابان!
وی با اشاره به اینکه هم اکنون والدین برای ثبت‌نام فرزندشان در مدرسه دولتی این سمت خیابان یا آن سمت خیابان هم اختیار ندارند و با مشکلات مختلفی مواجه هستند، افزود: دولت نمی‌تواند و نمی‌خواهد این مشکلات را حل کند؛ آموزش و پرورش باید اراده کند و هر سال درصدی از مدارس دولتی را استاندارد کند، آیا مدارس غیردولتی جلوی دولت را گرفته‌اند که این کار را نکند؟
همچنین علی باقر طاهری‌نیا؛ رئیس مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی با اشاره به اینکه در کجای دنیا مدارس کاملاً رها هستند؟ گفت: حداقل مداخله دولت در آموزش عمومی به ویژه دوره ابتدایی نیاز است.
شهریه یک سال برخی مدارس غیردولتی دو برابر هزینه دانشگاه
وی افزود: برخی مدارس غیردولتی، 8 برابر کف حقوق یک کارگر و دو برابر دانشگاه‌های غیردولتی شهریه دریافت می‌کنند، اعتبارات اختصاص یافته به آموزش و پرورش به شدت سقوط کرده است، سهم آموزش و پرورش از بودجه عمومی دولت در سال 98 به پایین‌ترین میزان رسید و این یعنی خصوصی سازی و تقویت مدارس غیردولتی.
رئیس مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی ادامه داد: هم اکنون سالانه 70 هزار معلم در آموزش و پرورش بازنشسته می‌شوند و در سال‌های گذشته، دانشگاه فرهنگیان سالانه 3 هزار نفر دانشجو معلم جذب می‌کرد، در چنین شرایطی معلوم است که کلاس‌های درس خالی از معلم می‌مانند؛ برخی دولت‌ها به خصوصی سازی دامن و آموزش را کالا کردند در حالی که آموزش عمومی نمی‌تواند کالا باشد.
طاهری‌نیا گفت: وضعیت مدارس کشور به گونه‌ای شده است که خانواده‌ها در ازای پرداخت پول بیشتر از خدمات آموزشی با کیفیت‌تر بهره‌مند می‌شوند در حالی که آموزش با کیفیت یک حق است و دولت باید برای شهروندان تأمین کند.
وی افزود: عدالت آموزشی زمینه تحقق عدالت اجتماعی است و از بستر عدالت آموزشی، استعدادهای خوب اما بی بضاعت می‌توانند رشد کنند بنابراین ابتدا باید به همه دانش‌آموزان خدمات آموزشی با کیفیت ارائه کرد و بعد به سراغ حمایت از استعدادهای برتر رفت.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/592640/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درهر قفسی کلید امیّدی هست

سهم 17.8 درصدی هزینه‌های جاری در بودجه شهرداری قم

توسعه فضای سبز در بافت فرسوده شهر قم

نخبه کنکوری مازندران و پدرش در اثر گازگرفتگی جان باختند

بارش سیل‌آسا و طوفان در اهواز

دانش‌آموزی که فرشته نجات سه نفر شد

6 استان کشور متاثر از بارش‌های امروز؛ تداوم عملیات امدادرسانی در سیل و آبگرفتگی

5 ماده غذایی که باید قبل از خواب بخورید

دسته بندی درمان در کلینیک درد

«چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند»

دیدار رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با رهبر شیعیان مالی

سیلاب خیابان‌های ایلام را فرا گرفت

محور کندوان یک‌طرفه شد

درمان دیسک کمر با لیزر

لاغر شدن افراد مبتلا به دیابت با این رژیم غذایی

داستانک‌هایی برای فلسفه‌ورزی کودکانه

هر شب پناه میبرم از تو به مثنوی

هشدار هواشناسی نسبت به تشدید فعالیت سامانه بارشی در کشور

سیلاب شدید در روستای «ماخونیکِ» خراسان جنوبی

نکاتی مهم درباره بیماری دیابت

امام جمعه قم: در اسرائیل تظاهر کنندگان شعار دادند ما را از دست نتانیاهو نجات دهید

امام جمعه قم: در اسرائیل تظاهرکنندگان تصویر رهبر انقلاب را حمل کردند و شعار دادند ما را از دست نتانیاهو نجات دهید

سفر رهبر شیعیان کشور مالی به قم (+ عکس)

همایش متمرکز آموزشی حجاج استان قم

زلزله‌ای شدید خراسان شمالی را لرزاند

برخورد پژو 405 و کوییک حادثه آفرید

آیت الله نورمفیدی: اعتراضات دانشجویان آمریکا و اروپا نشانه شکاف عمیق درون کشور‌های غربی است

آشنایی با کتاب «دو دقیقه با موعود(عج)»

تصادف مرگبار در جاده جنت آباد قم

خبری خوب درباره بارش‌های امسال؛ نصف کم‌بارشی‌های کشور جبران شد

ویژگی کلینیک درد چیست؟

صحبت های شنیدنی هوشنگ ابتهاج

پیش‌بینی رگبار و رعد و برق در قم

رگبار و رعد و برق، عصر امروز در قم

خطایی به اندازه همه پرایدها و 405‌های کشور!

قدم اول در درمان سندروم روده تحریک‌پذیر

آیت‌الله علم‌الهدی‌: حجاب متعلق به فرهنگ ایران است

انتقاد آیت‌الله مدرسی از مشروب‌خوری برخی پزشکان در فارس

تصادف در جاده جنت آباد قم با یک کشته و 8 مصدوم

رهبر شیعیان کشور مالی با رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم دیدار کرد

امام جمعه قم: مردم قدردان پلیس برای اجرای طرح نور باشند

سازمان غذا و دارو:‌ تجویز داروی خارج از فهرست کشوری ممنوع است

صدور کارنامه رشدی تربیتی دانش‌آموزان؛ به زودی

چالشی با چند جوان و نوجوان که به‌خوبی از پس آن بر نیامدند!

آبشارهای بیستون زنده شدند

بارش شدید باران و جاری‌شدن روان‌آب در استان مرکزی

سرقت میلیاردی از مترو تهران

جلوگیری از دف نوازی یک دختر در مراسم سالگرد شهید مطهری

آخرین آمار انتخاب رشته دکتری 1403 اعلام شد

امام جمعه قم: مردم برای اجرای طرح نور قدردان پلیس باشند