عصر قم
پرچم‌داری قم در راهبرد تغییر الگوی کشت با مشارکت دولت
سه شنبه 5 شهریور 1398 - 12:16:55 PM
ایرنا

عصرقم- کمک به گسترش سطح گلخانه‌های قم در چارچوب اجرای طرح تغییر الگوی کشت و ارائه تسهیلات مناسب برای آن،‌ برگزاری دوره‌های آموزشی برای کشاورزان قمی و تشویق آنان به سمت استفاده از کشت‌های مناسب با موقعیت آب و هوایی قم،‌ حمایت از بهره‌برداران بخش کشاورزی برای تغییر روش آبیاری خود و استفاده از سیستم‌های نوین و پربازده پخش آب در مزارع و باغ‌ها و اجرای برنامه‌های توسعه‌ای در بخش دام،‌ طیور،‌ شیلات و ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی برای فرآوری محصولات با کمک‌های دولت ازجمله مباحثی است که در میزگرد ایرنا موردتوجه قرار گرفت.

سرمایه‌گذاری دولت برای حفظ و توسعه کشاورزی در قم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم در این میزگرد گفت:‌ طی سال‌های اخیر، اجرای برنامه‌های عملیاتی همچون راهبرد تغییر الگوی کشت، با حمایت دولت و مشارکت فعال بخش خصوصی برای توسعه پایدار کشاورزی قم در دستور کار قرار گرفته که در این زمینه علاوه برافزایش ظرفیت تولید محصولات، بالا بردن سطح اشتغال نیز موردتوجه است.

عباس پورمیدانی بیان کرد: با اجرای راهبرد تغییر الگوی کشت در قم به دنبال تأمین امنیت غذایی و مقابله با تحریم‌های ظالمانه دشمنان هستیم و در این مسیر،‌ تولید محصولات غذایی سالم را در دستور کار قراردادیم.

وی افزود: با حمایت دولت تلاش کردیم در بخش کشاورزی قم شرایطی فراهم باشد تا هم تولیدکنندگان بتوانند با آرامش به کار و فعالیت بپردازند و هم مصرف‌کنندگان به محصولات باکیفیت و سالم دسترسی داشته باشند.

وی با اشاره به این‌که در سال رونق تولید باید بر سطح تولیدات خود بیفزایم، ادامه داد: به دنبال آن هستیم تا با ارتقا بهره‌وری و استفاده صحیح از نهاده ها،‌ میزان تولید محصولات بخش کشاورزی استان را افزایش دهیم و توجیه اقتصادی سرمایه‌گذاری در این حوزه را بالا ببریم.

سرعت یافتن روند احداث گلخانه در قم با حمایت‌های دولتی

پورمیدانی گفت:‌ علاوه بر اجرای طرح تغییر الگوی کشت در پهنه 2 دشت وسیع استان و بررسی نقاط ضعف و قدرت آن برای ادامه دادن بهتر این راهبرد در سال‌های آینده، طرح توسعه گلخانه در قم به‌عنوان راهبردی حیات‌بخش با سرعت در حال پیگیری است و در انتهای سال جاری وسعت گلخانه‌های استان از 150 هکتار بیشتر خواهد شد.

وی بیان کرد:‌ توسعه گلخانه‌ها،‌ نقش مهمی در حفظ و افزایش میزان اشتغال بهره‌برداران بخش کشاورزی دارد و توجیه اقتصادی سرمایه‌گذاری در این حوزه را بالا خواهد برد چراکه استفاده از گلخانه در قم که با تنش‌های شدید محیطی روبه‌روست یکی از مهم‌ترین راهکارهای حفظ کیفیت و کمیت تولیدات بخش کشاورزی است.

وی ادامه داد:‌ استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری از دیگر راهبردهای مهم سازمان جهاد کشاورزی استان برای بهره‌گیری مطلوب از منابع آبی موجود در قم است که طی سال جاری چهار هزار هکتار دیگر از مزارع و باغات به این سیستم‌ها مجهز خواهند شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم گفت: حفظ سطح سبز استان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چراکه وجود اراضی کشاورزی در حاشیه مناطق کویری موجب پایداری آب‌وخاک و جلوگیری از نفوذ گردوغبار می‌شود.

وی بیان کرد: برای گسترش سطح سبز استان باوجود محدودیت‌های محیطی به دنبال استفاده از گیاهان کم آب‌برو مناسب اقلیم قم هستیم که قابلیت استفاده برای خوراک انسان و دام را نیز داشته باشند.

وی ادامه داد: باوجود تمام مشکلات موجود در بخش کشاورزی قم،‌ آمارها حکایت از موفقیت این حوزه در مجموعه اقتصادی استان دارد که اجرای برنامه‌های تغییر الگوی کشت، مسیر توسعه آن را بیش‌ازپیش هموار می‌کند.

 حمایت دولت برای اجرای موفق طرح تغییر الگوی کشت در قم

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قم نیز در این میزگرد گفت:‌ اجرای طرح تغییر الگوی کشت که طی سال‌های اخیر با پشتیبانی دولت در قم آغازشده است علاوه بر کاهش مصرف آب و ارتقا بهره‌وری،‌ با کمک به اقتصادی شدن فرآیند تولید محصولات، افزایش درآمد کشاورزان استان را در پی داشته است.

محمدعلی سلامی بیان کرد:‌ در این طرح، تولید محصولات مناسب کشت در اقلیم قم که پاسخگوی نیاز استان به مواد خوراکی انسانی و دامی باشد،‌ موردتوجه بوده و در همین رابطه محصولات سالم و باکیفیتی در حوزه گیاهان دارویی و گیاهان علوفه‌ای تولیدشده است.

وی ادامه داد: در همین راستا سطح زیر کشت داروهای گیاهی در مزارع قم به بیش از 500 هکتار رسید و در سال جاری نیز این راهبرد باقدرت بیشتری دنبال می‌شود.

سلامی گفت:‌ بسیاری از گیاهان دارویی همچون گل محمدی مناسب کشت در اقلیم قم است و می‌تواند درآمدزایی خوبی برای بهره‌برداران بخش کشاورزی به همراه داشته باشد.

وی بیان کرد: هم‌اکنون کشت سبز استان بیش از 65 هزار هکتار است که 44 هزار هکتار آن را زمین‌های زراعی و 21 هزار هکتار آن را باغ‌ها تشکیل می‌دهند.

وی ادامه داد: با حمایت‌های دولتی و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه کشاورزی قم،‌ محصولات کشت‌شده در مزارع و باغات استان ازنظر کمی و کیفی دارای جایگاه مناسبی در سطح کشور هستند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قم همچنین با اشاره به راهبرد توسعه گلخانه‌ها در قم بیان کرد:‌ برای افزایش سطح کیفیت تولیدات گلخانه‌ای در قم،‌ این محصولات در آزمایشگاه معتبر پایش می‌شود.

وی افزود: طرح‌های مختلفی برای ارتقا سطح سلامت محصولات کشاورزی در قم دنبال می‌شود که در همین راستا محصول تولیدی گلخانه‌های دارای مجوز استان توسط کارشناسان متخصص در آزمایشگاه‌های مجهز به‌صورت مستمر موردبررسی قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به این‌که، آنچه در مورد بالا بودن درصد استفاده از سموم در تولید محصولات گلخانه‌ی گفته می‌شود،‌ صحت ندارد،‌ ادامه داد:‌ اتفاقاً در فرآیند تولید محصولات گلخانه‌ای نظارت بیشتری نسبت به روش‌های سنتی کشت،‌ صورت می‌گیرد و این محصولات ازنظر کیفیت و سلامت،‌ وضعیت قابل قبولی دارند.

سلامی گفت:‌ راهبرد افزایش گلخانه‌های استان را باهدف ارتقا سطح تولیدات محصولات سالم کشاورزی در قم ادامه می‌دهیم و در این زمینه از حضور سرمایه‌گذاران بخش خصوصی استقبال می‌کنیم.

وی بیان کرد:‌ گلخانه داران استان نیز در راستای تولید محصولات سالم و باکیفیت،‌ همکاری لازم را با سازمان جهاد کشاورزی قم دارند و محصول تولیدشده در گلخانه‌های استان با استاندارد قابل‌قبول به بازار عرضه می‌شود.

وی ادامه داد: کشت‌های گلخانه‌ای دارای مزایای زیادی همچون احتیاج کم به مصرف آب برای رشد و مقاومت بالا در برابر تنش‌های محیطی هستند و به همین دلیل راهبرد توسعه این نوع کشت در قم با استفاده از کمک‌های دولتی و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به جد دنبال می‌شود.


پشتیبانی دولت مانع از توقف روند توزیع نهاده‌های دامی در قم شد

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی قم گفت: باوجود شرایط سخت ناشی از تحریم‌های ظالمانه دشمنان،‌ توزیع نهاده‌های دامی موردنیاز تولیدکنندگان استان هیچ‌گاه متوقف نشد و این روند همچنان بر اساس نیاز واحدهای پرورش دام و طیور همچنان ادامه دارد.

علی‌اصغر همت بیان کرد:‌ نهاده‌های دامی همچون جو،‌ ذرت و سبوس به‌صورت مستمر بر اساس نیاز تولیدکنندگان استان تأمین می‌شود و مشکلی در این خصوص وجود ندارد.

وی افزود: بر اساس اقدامات انجام‌شده،‌ واحدهای دامداری و مرغداری فعال در قم حتی برای یک روز هم بدون نهاده‌های موردنیاز خود نخواهند ماند.

وی با اشاره به ظرفیت تولید محصولات دامی در قم،‌ ادامه داد:‌ استان قم ظرفیت تولید سالانه 40 هزار تن گوشت قرمز،‌ 30 هزار تن مرغ گوشتی،‌ 70 هزار تن تخم‌مرغ،‌ 320 تن عسل و135 هزار تن شیر را دارد.

همت گفت: کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل دامپزشکی استان به‌صورت مستمر از واحدهای دامداری و مرغداری فعال در قم بازدید و نسبت به پایش وضعیت آنان اقدام می‌کنند،‌ بنابراین سطح کیفیت این محصولات در استان قم در وضعیت مناسبی قرار دارد.

وی بیان کرد:‌ هم‌اکنون به دلیل تقاضای بازار، وضعیت تولید در بخش دام‌پروری و مرغداری استان مناسب است و بهره‌برداران به دنبال افزایش ظرفیت‌های خود برای تولید محصول بیشتر هستند.

وی ادامه داد: صنعت دامپروری و مرغداری یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی قم است که حمایت مسئولان استان از آن می‌تواند سطح کمی و کیفی محصولات مرتبط با این صنعت را ارتقا و بازارهای جدیدی صادراتی را در مقابل آن قرار دهد.


استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری در قم با کمک دولت فراگیر شد

همچنین مدیر آب‌وخاک سازمان جهاد کشاورزی قم نیز در این میزگرد گفت: با حمایت‌های قابل‌توجه دولت از بهره‌برداران بخش کشاورزی‌،‌ به‌کارگیری سامانه‌های نوین آبیاری در سطح مزارع و باغات استان روزبه‌روز بیشتر می‌شود.

اسدالله مرتضوی بیان کرد:‌ کشاورزان استان به دلیل محدودیت‌های منابع آبی در قم تحت‌فشار هستند و به همین دلیل اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در سطح مزارع و باغات استان که منجر به کاهش قابل‌توجه هدر رفت آب می‌شود،‌ در قم یک ضرورت انکارناپذیر است.

وی ادامه داد: حمایت‌های دولتی برای اجرای سیستم‌های نوین آبیاری در سطح مزارع و باغات استان به‌صورت حداکثری است و کشاورزان تنها 15 درصد هزینه‌های آن را پرداخت می‌کنند.

مرتضوی گفت:‌ سال گذشته سیستم‌های نوین آبیاری در سطح چهار هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی قم اجرا شد و در سال جاری نیز روند توسعه این روش آبیاری به همین میزان ادامه می‌یابد.

وی افزود:‌ دولت مصمم است با همکاری کشاورزان استان تمام مزارع و باغ‌هایی که امکان استفاده از روش‌های نوین آبیاری رادارند به این سیستم‌ها مجهز شوند.

وی ادامه داد: در هفته دولت سال جاری،‌ 9 طرح بزرگ آب‌وخاک با مشارکت دولت و اعتباری بیش از 42 میلیارد و 700 میلیون ریال در استان قم به بهره‌برداری می‌رسد.


دولت مشوق توسعه آبزی‌پروری در قم

مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی قم نیز گفت: دولت از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برای توسعه آبزی‌پروری در این استان حمایت می‌کند که در همین رابطه ظرفیت‌های حوزه شیلات قم، روزبه‌روز بیشتر می‌شود.

سید محمدرضا طاهری افزود: در اثر فعالیت‌های انجام‌شده برای توسعه صنعت شیلات در قم،‌ سال گذشته یک هزار و 500 تن انواع ماهی پرورشی در استخرهای استان تولید شد.

وی بیان کرد: تولید این آبزیان اعم از ماهیان گرمابی، سردابی، خاویاری، تیلاپیا و ماهی سفید در 223 باب استخر دومنظوره ذخیره آب کشاورزی در قم صورت گرفت.

وی ادامه داد: همچنین در این مدت 120 کیلوگرم خاویار به ارزش هفت میلیارد و 800 میلیون ریال از ماهیان خاویاری پرورشی استان استحصال شد.

طاهری گفت: تولید سه میلیون و 750 هزار قطعه انواع ماهی زینتی در 31 واحد پرورش ماهیان زینتی استان، از دیگر فعالیت‌های صورت گرفته در زیرمجموعه مدیریت شیلات قم طی سال گذشته بود.

مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی قم با اشاره به اینکه ارزش آبزیان پرورشی استان در سال 97 بیش از 480 میلیارد ریال بوده است، گفت: همچنین در این رابطه برای 294 تن به‌صورت مستقیم و 600 تن غیرمستقیم درزمینهٔ تکثیر و پرورش آبزیان اشتغال ایجاد شد.

وی بیان کرد: طی سال گذشته 3 فقره پروانه تأسیس شامل 2 و نیم میلیون قطعه تکثیر بچه ماهی تیلاپیا، یک هزار تن پرورش ماهی تیلاپیا، هشت هزار تن فرآوری ماهی، یک‌میلیون قطعه زالوی طبی و 250 هزار قطعه ماهیان زینتی در قم صادرشده است.

وی افزود: همچنین در این مدت 6 فقره پروانه بهره‌برداری برای فعالان بخش شیلات استان شامل 800 هزار قطعه ماهیان زینتی، 30 تن گوشت و 600 کیلو خاویار پرورشی و 2 فقره مجوز توسعه شامل 40 تن گوشت ماهیان خاویاری و سه تن خاویار پرورشی صادر شد.

در بخش کشاورزی کل زمین‌های قابل‌کشت قم برابر 105 هزار و 730 هکتار است که این رقم 46 صدم درصد کل اراضی قابل‌کشت کشور هست؛ مجموع کشت سبز استان شامل 21 هزار هکتار باغ و 44 هزار هکتار زراعت است.

میزان متوسط تولید بخش کشاورزی قم در سال برابر 746 هزار تن شامل 425 هزار تن محصولات زراعی و باغی، یک هزار و 500 تن آبزیان و 320 هزار تن محصولات دامی است.

بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی قم را روستاییان استان تشکیل می‌دهند که طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395، قم دارای 127 روستا با جمعیت بالای 20 خانوار است؛ جمعیت ساکن مناطق روستایی این استان بیش از 55 هزار و 865 تن است که در قالب 17 هزار و 385 خانوار زندگی می‌کنند.

دوم تا هشتم شهریورماه سالروز انفجار دفتر نخست‌وزیری به دست منافقان و شهادت مظلومانه شهیدان محمدعلی رجایی و محمدجواد باهنر رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر در سال 1360 به نام هفته دولت نام‌گذاری شده است.

طرح عمرانی، گردشگری، اقتصادی و فرهنگی بااعتبار بیش از چهار هزار و 700 میلیارد ریال به مناسبت هفته دولت در قم به بهره‌برداری می‌رسد.


http://www.Qom-Online.ir/fa/News/102476/پرچم‌داری-قم-در-راهبرد-تغییر-الگوی-کشت-با-مشارکت-دولت
بستن   چاپ