عصر قم
پدافند غیرعامل در حوزه آب، حیاتی است
شنبه 7 اردیبهشت 1398 - 2:04:51 PM
ایسنا
عصرقم- جعفر مهدوی نیا عنوان کرد: مدیریت بحران و پدافند غیر عامل یک رشته چند وجهی است و با تمام تخصص‌ها و سطوح جامعه از جمله اجتماعی، روانی، بهداشت، محیط زیست، سیاسی، فرهنگی، فنی و اقتصادی مرتبط است.

وی افزود: از همین روی، موضوع مدیریت بحران و پدافند غیرعامل یک مبحث پایه است که باید آن را در عرصه های مختلف از جمله موضوع آب نیز رعایت کنیم و مدنظر قرار دهیم؛ مقام معظم رهبری نیز پدافند غیرعامل را یک اصل برای همیشه و نه برای یک مقطع خاص ذکر کرده‌اند.

مدیر بحران و پدافند غیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان قم تصریح کرد: به طور کلی مخاطرات و تهدیدات متنوع است و به دو دسته کلی مخاطرات طبیعی از جمله سیل، زلزله و خشکسالی و مخاطرات انسانی ساخت از جمله اغتشاش و درگیری ها و حملات سایبری دسته بندی می‌شوند.

وی افزود: در موضوع مدیریت بحران و پدافند غیر عامل باید آموزش و آمادگی را در مقابل این تهدیدات داشته باشیم؛ مهمترین اقدام و گام اول نیز، بحث برنامه ریزی است؛ یعنی بر اساس ساختاری که داریم باید برنامه‌های کوتاه، میان و بلند مدت را در رشته خود داشته باشیم.

وی گفت: وظیفه شرکت آب منطقه‌ای، تامین منابع آب است؛ در همین راستا پروژه سامانه خط انتقال آب از سرشاخه های دز به قم با ابعاد گسترده آن شامل  تونل ها و مخازن ذخیره آب و سامانه آن در حال بهره برداری است و توسط همین سامانه، بخش مهم تامین آب استان صورت می‌گیرد.

مدیر بحران و پدافند غیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان قم یادآورشد: مدیریت بحران و پدافند غیر عامل در حوزه آب، موضوعاتی است که می‌توانیم این سامانه را در یک جایگاه ویژه تعریف کنیم؛ این سامانه جزو اولویت های پدافند غیر عامل شرکت است؛ کنترل روی مخازن وسامانه خط انتقال، استفاده از سیستم‌های نظارت هوشمند و فیزیکی، نگهبانی و نگهداری از مخازن به شکل هوشمند از جمله فعالیت‌هایی است که در این حوزه در دست اقدام است.

وی گفت: هدف ما این است که با آمادگی و اقدامات پیشگیرانه احتمال وقوع خسارات را به حداقل ممکن برسانیم؛ به طور کلی اقدامات پدافندی در حوزه آب حیاتی است و به هیچ عنوان نباید در این زمینه کوتاهی انجام شود.

وی اظهارکرد: سدهای اصلی استان قم، سد 15 خرداد و سه سد کوچک شامل سدهای امامزاده اسماعیل(ع) کبار و سنجگان هستند که در این حوزه نیز اقدامات مدیریت بحران و پدافند غیر عامل به صورت منظم پیگیری می‌شود.

مهدوی نیا یادآورشد: در خصوص سد 15 خرداد پروژه‌های بسیاری انجام شده است که از جمله آن‌ها میتوان به کنترل و نظارت هوشمند و فیزیکی و فنس کشی اطراف این سد اشاره کرد.

وی تصریح کرد: عمده برنامه‌های پدافند غیرعامل در سال گذشته در 5 محور اصلی خلاصه می‌شود؛ اولین محور، بحث برنامه ریزی و سازماندهی منابع بود که شامل منابع انسانی و اعتباری است؛ بخشی از منابع اعتباری به مباحث اقدامات پیشگیرانه اختصاص یافت؛ در زمینه منابع انسانی نیز دفتر مدیریت بحران به شکل ساختاری و سازمانی مسنجم تر شکل گرفت و فعالیت می‌کند.

مدیر بحران و پدافند غیر عامل شرکت آب منطقه ای استان قم یادآورشد: محور دوم، بحث آموزش و برگزاری جلسات کمیته و اقدامات مطالعات انجام شده به صورت تحقیقات و پژوهش بود؛ در این راستا آموزش های تخصصی به شکل هماهنگ شده با دفتر حراست کل صنعت آب و برق استان انجام شد و کل نگهبان‌های حوزه صنعت آب و برق استان، در یک دوره آموزشی در خصوص بلایا شرکت کردند.

وی گفت: برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌های تخصصی از جمله مانور زلزله در یکی از مدارس شهر قم به شکل تخصصی انجام شد؛ در اسفندماه سال گذشته نیز با همکاری مدیریت بحران آب در زمینه سیل، کلیه دستگاه های اجرایی استان و بخشداران و شوراهای اسلامی روستاها و دهیاران دعوت شدند و در یک دوره و کارگاه تخصصی مرتبط به سیل و زلزله شرکت کردند؛ در این کارگاه سعی شد که مفاهیم و موضوعات و اقدامات پیشگیرانه و خسارت و مواردی که در یک سیل از درجه اهمیت برخوردار است تبیین شود؛ در این کارگاه به مفاهیم فنی و حقوقی و قانونی سیل پرداخته شد.

وی تصریح کرد: آموزش همگانی برای عموم مردم اهمیت بسیاری دارد، زیرا اگر مردم ما در عرصه‌های مختلف از جمله بلایا و حوادث آموزش ببینند خسارت بسیار کمتری را در عرصه‌های مختلف خواهیم داشت؛ مردم بهترین مدیران بحران هستند، البته به شرطی علم مدیریت بحران حوادث را به آنها ارائه دهیم.

وی اظهارکرد: محور سوم و چهارم، اقدامات مرتبط با مدیریت بحران، اقدامات پدافندی بود که اقدامات مستمری به ویژه در مباحث آموزشی شامل آشنایی با مفاهیم، استانداردهای مدیریت بحران و پدافند سایبری و پدافند زیستی به خصوص در هفته پدافندغیرعامل انجام شد که از جمله آنها میتوان به اطلاع رسانی و آشنایی نیروهای شرکت با مسائل مرتبط به پدافند غیرعامل اشاره کرد.

مهدوی نیا یادآورشد: در زمینه سلامت، ایمنی و محیط زیست نیز الزاماتی که در زمینه بهداشت محیط، بهداشت آب، فضای سبز و بیمه تاسیسات نیز فعالیت‌هایی به شکل برنامه ریزی شده انجام شد.

وی گفت: در سیلاب اخیر به محض دریافت گزارش‌های پیش بینی هواشناسی استان، جلسه مدیریت بحران در شرکت با حضور مدیرعامل و معاون و اعضای کمیته مدیریت بحران شرکت برگزار شد و همچنین جلسات متعددی در عرصه مدیریت بحران استان برگزار شد و تصمیمات مثمر ثمری در این زمینه اتخاذ شد؛ به همین دلیل تصمیماتی از جمله فعال سازی گروه‌های گشت و بازرسی و مسدود کردن ورودی رودخانه و نظارت مستمر بر سدها جهت جلوگیری از غرق شدگی، اتخاذ و اجرا شد.

وی افزود: در سیلاب فروردین ماه، عمده خسارت‌هایی که متحمل شدیم در زمینه رودخانه و بناهایی که در حریم رودخانه ساخته بود انجام شد؛ این مشکلات و سازه‌های تقاطعی از جمله پل و آب نامه ها که بر اساس مهندسی رودخانه انجام نشده است در زمان سیل قطعا ایجاد مشکل می‌کند؛ در این زمینه نیز باید تصمیمات فرانهادی انجام شود و نهادهای فعال در این زمینه باید از شرکت آب منطقه ای نیز استعلامات فنی و کارشناسی بگیرند.

وی گفت: در فروردین ماه امسال بیش از 4 میلیارد تومان در تاسیسات حوزه استحفاظی استان قم خسارت وارد شد؛ خسارت مرتبط به سد و بحث لایروبی و ایستگاه‌های هیدرومتری از جمله این خسارات است.

مهدوی نیا یادآورشد: بسیاری از تاسیاست از جمله آسفالت و آب نماها و باغچه‌ها و تیربرق‌های بستر رودخانه در اثر سیلاب از بین رفتند و عامل این مساله نیز عدم دریافت مجوز از شرکت آب منطقه ای و عدم رعایت قوانین است؛ رودخانه، خانه رود است و هر کسی به خانه رود تجاوز کند، روزی خانه اش خراب خواهد شد.

وی گفت: اگر دستگاه های استان به همین یک جمله باور و اعتقاد داشته باشند که یک روز رودخانه طرح های ساخته شده در بستر رود را از بین می‌برد، قطعا بسیاری از این تاسیسات و سازه ها در این بستر ساخته نمی‌شود.

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/90080/پدافند-غیرعامل-در-حوزه-آب،-حیاتی-است
بستن   چاپ