عصر قم
چاره‌جویی برای رفع مشکلات جامعه مهمترین مطالبه مردم از نخبگان است
یکشنبه 8 اردیبهشت 1398 - 12:07:49 PM
مهر
عصرقم- موتور محرکه توسعه یافتگی در هر کشوری نتیجه عمل و فکر نخبگان است. به عبارت دیگر توسعه یافتگی در کشور ارتباط مستقیمی با نخبگان دارد و معاشرت منطقی و سامان یافته میان نخبگان فکری و نخبگان ابزاری می‌تواند سرنوشت یک جامعه را تعیین کند.

در همین راستا و با توجه به اهمیت بحث نخبگان در توسعه همه جانبه کشور  با زهرا ترک زاده آرانی، دانشجوی کارشناسی ارشد روان شناسی تربیتی دانشگاه قم و عضو بنیاد ملی نخبگان به گفت‌وگو پرداخته که بدین شرح است:

نخبه به چه کسانی می‌گویند؟

نخبه به فرد برجسته و کارآمدی گفته می‌شود که در تولید علم و فناوری کشور اثرگذار باشد و هوش، خلاقیت، کارآفرینی و نبوغ فکری وی در راستای تولید دانش و نوآوری موجب سرعت بخشیدن به رشد و توسعه علمی کشور شود.

با توجه به تعاریفی که از افراد نخبه دارید، خودتان چه برنامه‌های علمی را دنبال کردید؟

نظر به اینکه در آموزش و پرورش شاغل هستم، جوایز تحصیلی سال 98-97 را در زمینه‌های علمی، آموزشی، پژوهشی، قرآنی، فرهنگی، هنری، ادبی، اجتماعی فعال را کسب کردم همچنین رتبه‌ها و عناوین مختلفی را در زمینه علمی و پژوهشی به دست آوردم و تاکنون پژوهش‌ها و مقاله‌هایی را نیز در رابطه با رشته تحصیلی و با توجه به حیطه کاری ام انجام دادم که هم چنان استمرار دارد.

از نظر شما فرد نخبه باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد؟

فرد نخبه در هر حوزه‌ای باید بتواند پدیده‌ها را در سطوح مختلف ملی و بین‌المللی بررسی کند و راهکارهای هوشمندانه برای مدیریت پدیده‌ها در راستای ارتقا بخشیدن به زندگی بشر ارائه کند.

چقدر از ویژگی‌هایی که برای نخبگان برشمردید، در شما وجود دارد؟

در زمینه‌های علمی، آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، قرآنی، هنری، ادبی، اجتماعی و … فعالیت داشتم و تاکنون رتبه‌ها و عناوین مختلفی در سطوح استانی، کشوری و بین المللی کسب کردم و همچنین به عنوان دانشجوی ممتاز، نمونه، مبتکر، مستعد و پژوهشگر برتر و معلم نمونه، فعال و تلاشگر شناخته شدم.

مردم از نخبگان در جامعه چه انتظاراتی دارند؟

انتظار مردم از نخبگان این است که قبل از سایرین، موانع و مشکلات پیش روی توسعه و پیشرفت کشور را در تمام زمینه‌های علمی، فرهنگی، اقتصادی، صنعتی، اجتماعی را شناسایی و در جهت رفع آنها کوشا باشند و اقدامات فکری و عملی خود را به منصه ظهور برسانند.

بنیاد ملی نخبگان چه نقشی در حمایت از نخبگان دارد؟

بنیاد ملی نخبگان بر اساس آئین نامه و قوانین و مقررات تعریف شده، اقدام به شناسایی و معرفی نخبگان و در حد توان به حمایت از آنان اهتمام دارد. البته باید اذعان کرد که بنیاد ملی نخبگان در شناسایی و حمایت نخبگان با مشکلاتی مواجه است که در این راستا می‌طلبد برای گسترش جامعه نخبگان در بندهای آئین نامه‌ها و ضوابط شناسایی نخبگان تجدید نظر داشته و اصلاحاتی در این زمینه انجام شود.

بنیاد نخبگان چه وظایفی را در مقابل نخبگان دارد؟

همانطور که نخبه تمام توان خود را برای پیشرفت و توسعه کشور به کار می‌گیرد بنیاد ملی نخبگان نیز باید حمایت‌های مقتضی در راستای شرایط نخبگان را اعمال و امکانات لازم را فراهم کند تا ارزشمندی کار و فعالیت نخبگان به آنان اثبات شود تا بتوانند در کمال آرامش و اطمینان خاطر به فعالیت‌های فکری و عملی خویش ادامه دهند.

شما به عنوان نخبه فرهنگی، پیشنهادی برای بهبود شرایط حمایتی از نخبگان دارید؟

با توجه به حیطه کاری خود در آموزش و پرورش و وجود موانعی که در این راستا پیش روی فرهنگیان نخبه است نکاتی را برای کیفیت بخشی به سیستم آموزش و پرورش و استفاده از فکر و ایده فرهنگیان نخبه دارم که از آن جمله می‌شود به ارائه تعریف روشن و واضح از نخبه در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش برای شناسایی و پرورش استعدادهای نخبگان فرهنگی، وضع قوانین و مقررات حمایتی برای نخبگان فرهنگی در آموزش و پرورش، در نظر گرفتن امتیازات و تسهیلات برای نخبگان فرهنگی در زمینه‌های مختلف علمی، آموزشی، پرورشی، پژوهشی، فرهنگی، هنری، ادبی، اجتماعی، تشکیل واحد نخبگان در آموزش و پرورش برای نخبگان فرهنگی به عنوان پل ارتباطی بین بنیاد نخبگان و آموزش و پرورش نام برد.

بنیاد ملی نخبگان باید حمایت‌های مقتضی در راستای شرایط نخبگان را اعمال و امکانات لازم را فراهم کند

برگزاری نشست‌هایی با مسئولین آموزش و پرورش و بنیاد ملی نخبگان به صورت مشترک و حضور نخبگان فرهنگی جهت هم اندیشی و اتخاذ تصمیمات سازنده به منظور کیفیت بخشی به سیستم آموزش و پرورش، افزودن بند فعالیت‌های مکمل علمی، پرورشی، پژوهشی، فرهنگی و… در آموزش و پرورش برای نخبگان فرهنگی در آئین نامه دریافت جوایز تحصیلی و معرفی آنها به آموزش و پرورش از طرف بنیاد ملی نخبگان جهت حمایت‌های مقتضی، تشکیل اتاق فکر فرهنگیان نخبه در بنیاد نخبگان جهت ارائه طرح‌های مفید و سازنده توسط نخبه و اجرای آنها توسط مسئولین و تقدیر از نخبگان فرهنگی از سوی نهادهای مربوطه در مناسبت‌هایی مانند هفته پژوهش و هفته معلم از جمله پیشنهاداتی است که اگر به آن توجه شود قطعاً شرایط بهتری را خواهیم داشت.

رهبر معظم انقلاب سال 1389 در جمع نخبگان کشور فرمودند: «اعتقاد راسخ من این است که اگر چنانچه بر روی مسئله علم و فناوری و نخبه‌پروری سرمایه‌گذاری کنیم، حتماً در یکی از بااولویت‌ترین کارها سرمایه‌گذاری کرده‌ایم. پیشرفت علمی و به دنبال آن، پیشرفت فناوری، به کشور و ملت این فرصت و این امکان را خواهد داد که اقتدار مادی و معنوی پیدا کند. بنابراین با یک نگاه راهبردی، علم یک چنین اهمیتی دارد.»

توجه به منویات رهبری در هر اموری راهگشا است چه خوب است مسئولان در این راستا نیز برای حمایت از نخبگان به نخبه بودن آنان اعتماد کرده و مشکلات پیش روی جامعه را با استفاده از فکر و ذوق آنان برطرف کنیم.


http://www.Qom-Online.ir/fa/News/90128/چاره‌جویی-برای-رفع-مشکلات-جامعه-مهمترین-مطالبه-مردم-از-نخبگان-است
بستن   چاپ