عصر قم

آخرين مطالب

شورای قدرتمند، شورای مقهور شهرداری تهران

شورای قدرتمند، شورای مقهور
  بزرگنمايي:

عصر قم - شورای پنجم با دمیدن امید به دل و دیده شهروندان، کار خود را آغاز کرد. همزمانی انتخابات شوراها با تحولات سیاسی و آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری حسن روحانی که با نمایش دستاورد برجام و توافق بزرگ دیپلماتیک در کارزار انتخابات همراه بود، عملا مشی گفت‌وگو را در برابر مشی تعارض نشانده بود و مردم مشی گفت‌وگو و مدارا را برگزیدند.

به گزارش شهر احمد مسجدجامعی عضو شورای شهر تهران در یادداشتی که در روزنامه همشهری منتشر شد به خصوصیات شورای شهر قدرتمند پرداخت که در زیر متن این یادداشت را می خوانید
در ایران پای مفهوم جامعه مدنی با دولت اصلاحات، از محافل علمی به میان مردم گشوده و بدل به یکی از تعابیر و واژگان زبان روزمره شهروندان شد. احیای شوراها به پشتوانه قانون اساسی، یکی از نتایج آن بود. امروز که 5‌ دوره و نزدیک 22 سال از آغاز به‌ کار نهاد شوراهای اسلامی شهر و روستا می‌گذرد، به‌ عنوان یکی از کسانی که بیشترین تجربه حضور در شورای شهر تهران را دارد، بی‌مناسبت ندیدم که برای بزرگداشت روز شوراها، مروری گذرا بر سیر این نهاد در تهران داشته باشم.
نخستین دوره شورای شهر تهران در سال 1378با مشارکت بالای شهروندان شکل گرفت. در این انتخابات فهرست اصلاح‌طلبان صاحب همه کرسی‌های شورا شد. در این شورا 2جریان کارگزاران و مشارکت عملا احزاب فعال داخل شورا بودند. مرتضی الویری، محمد حسین ملک مدنی و محمدحسین مقیمی مسئولیت شهرداری و سرپرستی آن‌را برعهده گرفتند ولی شهرداری باثباتی شکل نگرفت. با توجه به منازعات موجود در مورد مسائل شهری، کار به انحلال شورا به‌دست هیأت حل اختلاف مرکزی وزارت کشور کشید و تجربه‌ای تلخ و ناتمام را برای نخستین تجربه شورایی در تهران رقم زد. در این دوره عبدالله نوری، محمد عطریان‌فر، عباس دوزدوزانی و رحمت‌الله خسروی ریاست شورا را برعهده داشتند.
استعفای سه عضو از اعضای شورا برای نمایندگی مجلس- عبدالله نوری و محمد غرضی و جمیله کدیور- پاشنه‌آشیل دیگری برای این دوره بود که التزام اعضای شورا به عهدشان با شهروندان را زیرسؤال می‌برد. فضای سیاسی، فضای غالب شورای اول بود و به‌رغم ایده‌ها و انگیزه‌های بالا، به همین دلیل چندان نتوانست در اداره شهر، موفق باشد.
دومین دوره انتخابات شورای شهر تهران هم که در اسفند 1381برگزار شد، با مشارکت پایین شهروندان همراه بود و منتخبانی یکدست از اصولگرایان و از طیف آبادگران به شورا راه یافتند. این دوره با انتخاب محمود احمدی‌نژاد، راه متمایزی را در پیش گرفت و پس از ریاست‌جمهوری ایشان، محمدباقر قالیباف شهردار تهران شد.
اعضای این شورا در سال1382 روی کار آمدند و اولویت‌شان همچنان که از نام تشکل آنها بر می‌آمد، توسعه عمرانی شهر بود که در انتخاب شهردار نخست‌شان هم معلوم شد. این شورا در دوره محمدباقر قالیباف به دلایلی چند، نقش پررنگ خود را در مدیریت شهری از دست داد.
سومین دوره شورای شهر تهران از 1386آغاز شد و به‌دلیل تغییر تاریخ انتخابات شوراها تا 1392به‌کار خود ادامه داد. انتخابات این دوره با مشارکت بالای شهروندان شکل گرفت و این بار اعضای شورا به‌صورت ترکیبی از اصولگرایان و اصلاح‌طلبان روانه شورای تهران شدند. این دوره به ریاست مهدی چمران و با شهرداری محمدباقر قالیباف، دوره پرفراز و نشیبی بود. در آغاز این دوره رسول خادم و محمدباقر قالیباف رقابت تنگاتنگی بر سر پست شهرداری داشتند و در چند رأی‌گیری پیاپی، آرای آنها برابر بود و هر دو، هفت رأی کسب کردند و یک رأی ممتنع بود که در نهایت تعیین‌کننده شد.
در شورای چهارم که با انتخابات 1392شکل گرفت هم ترکیبی از اعضای اصلاح‌طلب و اصولگرا در شورا حضور یافتند. در سال اول، مسئولیت شورا را به من سپردند و در سال‌های بعد مهدی چمران عهده‌دار ریاست شورا شد. در آغاز این دوره، رقابت برای تصدی شهرداری تهران میان محسن هاشمی و محمدباقر قالیباف بود که با اختلاف یک رأی پر سر و صدا، قالیباف برگزیده شد و شهرداری او ادامه یافت. شورا در این دوره، حضوری نسبتا مؤثرتر در مسائل شهری پیدا کرد.
انتخابات پنجمین دوره شورای شهر در خرداد 1396، با مشارکت بالای شهروندان روبه‌رو شد و فهرست کاملی از اصلاح‌طلبان به شورا راه یافتند؛ هرچند یکدستی، پویایی را از جمع شورایی می‌گیرد و چه بسا صدای گروهی از شهروندان در هیاهوی یکدستی شورا گم می‌شود. این دوره از شورا به ریاست محسن هاشمی با 3شهردار و یک سرپرست کارش را پیش برد و در ابتدای مسیر نتوانست ثبات مدیریت پایداری را در شهرداری ایجاد کند. البته کارهای اساسی این دوره را نباید از یاد برد؛ از شفافیت تا کاهش شائبه‌های فساد در سازمان و مواردی از این دست.
از دستاوردهای مهم شورای پنجم، ورود گسترده‎تر شورایاران به بحث بودجه‎ریزی و همچنین تعریف نقش مؤثر برای آنان در برنامه سوم شهرداری تهران بود. شورایاران در «پروژه‎های کوچک مقیاس محلی» نقشی بااهمیت برعهده گرفتند و در تبصره 41متمم بودجه 98نیز بر این نقش تأکید شد.
شورای پنجم با دمیدن امید به دل و دیده شهروندان، کار خود را آغاز کرد. همزمانی انتخابات شوراها با تحولات سیاسی و آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری حسن روحانی که با نمایش دستاورد برجام و توافق بزرگ دیپلماتیک در کارزار انتخابات همراه بود، عملا مشی گفت‌وگو را در برابر مشی تعارض نشانده بود و مردم مشی گفت‌وگو و مدارا را برگزیدند. یکدستی و انسجام شورای پنجم این انتظار را به‌وجود آورده بود که مدیریت شهری منسجم و پایداری در طول این دوره به بار آورد.
شورایی که نمایش قدرتی بیش از سایر شوراها داشت و نظارت و اعمال نظر خود را در بیش از سه سال گذشته در مدیریت شهری در قالب نظرات هر یک از منتخبین و نیز در قالب نظرات کمیسیون‌ها نشان داده است. شورایی که موازنه شهردار قدرتمند- شورای مقهور را بر هم زد و می‌خواست خودش نقش بالادستی را در مدیریت شهر اعمال کند. شورایی که پس از کش و قوس‌هایی که منجر به انتخاب سرپرست یک روزه شد، انتخاب سه شهردار و یک سرپرست چند ماهه را در کارنامه دارد و عملا پیروز حناچی را می‌توان چهارمین شهردار این دوره دانست.
انتظار شهروندان از انتخاب شورای یکدست، پیشبرد منسجم امور شهر و کاهش منازعه قدرت‌ در مدیریت شهری و اختلال‌های تجربه شده در کار شهر و شهروندان است.
طبعا منازعات جریانی برای مردمی که پای صندوق رأی آمده بودند تا مدیریتی منسجم را بر شهر بنشانند، چندان خوشایند نیست. سخن این است که هر اقدامی در شورای شهر را باید به نمایندگی از مردم انجام داد و نقش نمایندگی شهروندان را به هیچ نقش دیگری ترجیح نداد. امیدوارم این نهاد که دیگر دوره جوانی را پشت سر گذاشته، بتواند بارورتر از گذشته به شهروندان خدمت کند و حل مسائل مرتبط با شورایاری‌ها که نهاد مشارکت شهروندان در اداره شهر است، در اولویت کاری‌اش قرار دهد تا یار که را خواهد و میلش به که باشد.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/293644/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استقبال رسمی رئیس جمهور سریلانکا از آیت‌الله رئیسی

ما دو جور بخشنده داریم!

صحبت های دلنشین دکتر کاکاوند در مورد قدرت

برگزاری همایش ملی پیاده‌روی بانوان در قم

تهیه 3000 سند کاداستر برای املاک شهرداری قم

آغاز عملیات تکمیل مونوریل قم همزمان با دور دوم سفر رییس جمهور

تخلیه آب در کاشان همچنان ادامه دارد/آسیب به قنوات اردستان

مسیر فعلی مونوریل قم توجیه ترافیکی ندارد

از برگزاری اجلاسیه سراسری روسای شوراهای اسلامی کشور تا تدوین شناسنامه باغ‌های شهر قم

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور وجود ندارد

آموزش هوش مصنوعی به دانش‌آموزان مناطق محروم

آمار مهاجرت به استان‌های شمالی کشور طی دو سال اخیر

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

چرا ایرانی‌ها بیشتر سنگ کلیه می‌گیرند؟/ شایع‌ ترین بیماری های اورولوژی در کشور

مراقبت های بعد از عمل چشم

درخواست خصمانه آرژانتین از پاکستان و سریلانکا علیه ایران

شاعرانه/که درد عاشقان آنجا به جز شیون نمی‌دانم

قم میزبان اجلاسیه سراسری روسای شوراهای اسلامی می‌شود

نگرانی از ریزش دیوار قلعه بلقیس؛ دومین بنای خشتی ایران

بازداشت عامل جنایتکاری که با اخاذی و تهدید خانم‌ها را مجبور به توزیع مشروبات الکلی می‌کرد!

وکیل مدافع: توماج صالحی به اعدام محکوم شد

فیزیوتراپی برای چه کسانی توصیه نمی‌شود؟

آیت الله جوادی آملی: بهشت و جهنم محصول کار ما در همین دنیاست

معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان

نظارت پلیس فتای قم بر فضای مجازی همزمان با اجرای طرح نور

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی 1403 - 1404 اعلام شد

آتش‌سوزی در یک مدرسه دخترانه

رانش جاده عباس‌آباد به کلاردشت

ادامه کمک‌رسانی‌ها به مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

عنابستانی: آخرین جمع‌بندی احتمالی کمیسیون اجتماعی مجلس توافق برای تعطیلی شنبه‌هاست

زورگیران دهه هشتادی دستگیر شدند

مونوریل قم تکمیل می‌شود؛ احتمال حذف خط دوم قطار شهری

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به IBS هستند؟

نماز جمعه تهران به امامت آیت‌الله خاتمی اقامه می‌شود

نخستین سالگرد شهادت آیت الله سلیمانی در زاهدان برگزار می‌شود

آیت‌الله العظمی دوزدوزانی تبریزی: روحانیت فقط به عبا و عمامه نیست/ اشتباه عالِم مانند اشتباه فرد عادی نیست، عده‌ای را منحرف می کند/ روحانی واقعی برای تربیت دینی و انسانی باید تلاش و تبلیغ کند‌

خاطرات پردردسر برادر «جین آستن»

دلیل انصراف نامزد‌های جایزه قلم آمریکا چه بود؟

بودجه عمرانی 219 میلیارد تومانی منطقه 6 قم در سال گذشته

شناسنامه باغ‌های شهر قم تدوین می‌شود

برگزاری همایش دوستدار سلامت خانوده در دانشگاه علوم پزشکی قم

دختران کبدی قم در جمع 16 تیم برتر کشور

سرانه 10 میلیون تومانی بودجه عمرانی شهرداری قم

اعزام پسران کشتی فرنگی قم به جام بین المللی صفوی

ممنوعیت همراه داشتن 14 قلم دارو در عربستان برای زائران حج

واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

اعزام 90 هزار شهروند ایرانی به حج امسال

روایت ضرغامی از پیاده‌روی بین مردم و شنیدن حرف آنان درباره طرح حجاب

جزئیات طرح ممنوعیت عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای