عصر قم

آخرين مطالب

مدیریت شهری و بافت فرسوده/13

هویت گمشده تهران در خانه هایی که موزه می شوند شهرداری تهران

هویت گمشده تهران در خانه هایی که موزه می شوند
  بزرگنمايي:

عصر قم - شهردار تهران اماکن فرهنگی تهران را در ردیف اصفهان مهم و ارزشمند ارزیابی کرد اما این اماکن کجا هستند و چه اتفاقی برایشان افتاده است؟

به گزارش شهر، تهران شهری که بالغ بر دو قرن، پایتخت سرزمین کهنی به نام ایران شده است. این کلانشهر بزرگ که حدود 700 کیلومتر مربع وسعت دارد پادشاهان و حوادث بزرگی را به خود دیده است و هر کدام در گوشه ای از شهر اثر و نشانی از خود به جا گذاشته اند و علاوه بر اینها، تهران دانشمندان و مشاهیر بزرگی را به چشم دیده است که از آنها خانه و اثری به جا مانده است.
تاسف آور است که بسیاری از این آثار و نشانه ها از بین رفته اما آنها که به جا مانده اند در چه شرایطی هستند؟ شاید همین گذشته پرافتخار تهران است که باعث شد وقتی شهردار فعلی تهران بر مسند مدیریت شهری نشست در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود که در یکی از اماکن تاریخی تهران در محله وحدت اسلامی برگزار شده بود، تهران را در ردیف شهر تاریخی اصفهان قرار داد و بر احیای بافت فرهنگی آن تاکید کرد.
شهرداری تهران در دوره پنجم مدیریت شهری به خصوص در دوره پیروز حناچی تلاش کرد تا از نظر فرهنگی اقداماتی جدی تر از گذشته برای احیای هویت تاریخی و فرهنگی شهر تهران ایجاد کند.
در همین راستا شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران یکی از ماموریت های خود را ساخت خانه موزه ها و اماکنی که مربوط به مشاهیر و بزرگان شهر تهران بوده است معطوف داشت.
شهرداری تهران در دوره پنجم مدیریت شهری به خصوص در دوره پیروز حناچی تلاش کرد تا از نظر فرهنگی اقداماتی جدی تر از گذشته برای احیای هویت تاریخی و فرهنگی شهر تهران ایجاد کند.
در همین راستا شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران یکی از ماموریت های خود را ساخت خانه موزه ها و اماکنی که مربوط به مشاهیر و بزرگان شهر تهران بوده است معطوف داشت.
کسری حسنی – سرپرست شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران – در گفتگو با شهر گفت: شهرداری تهران در طول این سال ها خانه موزه های مهمی همچون خانه موزه "سیمین و جلال" و خانه موزه اخوان ثالث را باز زنده سازی و تبدیل آن به خانه موزه ها را طی کرد.
به گفته او، در سال های اخیر تلاش شده است در ساخت خانه موزه ها ، از تخریب و نوسازی هایی که هویت و روح خانه را از بین می برد جلوگیری شود و گفت: در گذشته مثلا اگر حیاط پر درخت خانه – موزه ای در اثر بی توجهی تخریب شده بود یا در آن تغییرات زیادی انجام می شد که به نظر من نباید می شد.
او همچنین گفت: یکی از طرح های ما این است که شبکه صد خانه موزه را ارائه دهیم به شکلی که یک گردشگر وقتی می خواهد از این خانه موزه ها بازدید کند بتواند به صورت زنجیره ای از خانه موزه های دیگر که در نزدیکی آن قرار دارد هم بازدید کند. این شبکه به یک گردشگر کمک می کند تا بتواند یک روز زیبا و پر از خاطره ای بسازد.
حسنی در ادامه یکی از مشکلات مدیریت شهری در حفظ پهنه های فرهنگی و اماکن قدیمی شهر تهران را نداشتن مدیریت واحد یا متمرکز در آن دانست و گفت: به نظر من باید در این حوزه مدیریت در یک مجموعه متمرکز شود. هم اکنون مدیریت شهری به دنبال ساماندهی و مدیریت یکپارچه حوزه های گرشگری و تمرکز همه این فعالیت ها در یک مجموعه است.
او به پروژه «تملک، ساماندهی، مرمت و بازسازی خانه های مشاهیر و خانه های تاریخی» اشاره کرد و گفت: شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری آمادگی آن را دارد تا با همکاری مناطق و سایر زیرمجموعه‌های شهرداری تهران، نسبت به مرمت و احیاء خانه‌های مشاهیر در راستای تحقق شبکه صد خانه-موزه اقدام کند.
در همین راستا درخواست‌های متعددی از سوی مناطق شهرداری و برخی نهادها و اشخاص برای تملک، مرمت و بهره‌برداری از بناهایی همچون خانه شیخ فضل الله نوری، خانه استاد حبیب الله چایچیان، خانه مستوفی الممالک، خانه صادق هدایت، خانه معین التجار بوشهری، خانه مرحوم علامه عسگری، عمارت وثوق الدوله، خانه استاد ملک الشعرای بهار، عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد، خانه آیت الله طالقانی، خانه شهید جهان آرا، آرامگاه جهانگیرخان صوراصرافیل، خانه محمود اعتمادزاده، خانه تابش (توسعۀ خانه اخوان ثالث) و خانه نیما صورت پذیرفته که نیازمند بسیج ارکان مرتبط با موضوع در بدنۀ شهرداری تهران جهت حمایت از تحقق آن است.
حسنی درباره مسیرهای گردشگری در شهر تهران به خصوص در بافت های فرسوده گفت: در این زمینه و بر اساس شناخت دقیق از پتانسیل‌های اجتماعی و فرهنگی شهر تهران بر مبنای ظرفیت‌های موجود و قابل توسعه، امکان تعریف مسیرهای گردشگری بین نقاط مرتبط شناسایی‌شده و تعامل با بخش خصوصی و مردمی جهت تورگردانی اقدام نمود.
سرپرست شرکت توسعه از فضاهای فرهنگی شهرداری درباره پیاده‌سازی الگوی مشارکتی در بهره‌برداری فرهنگی از ابنیه تاریخی با ارزش اضافه کرد: احیای بناهای ارزشمند و حفاظت از میراث معماری، موضوع بسیار مهمی است که به عنوان یکی از راهبردهای مهم شهرداری تهران بر اساس طرح جامع شهر تهران و ماده‌های 43 و 46 برنامه پنج‌سالۀ سوم توسعه شهر تهران در قوانین بالادستی مورد توجه قرار گرفته است.
همچنین در زمینۀ بهره‌برداری از بناهای تاریخی همواره سیاست‌گذاری در زمینۀ جلب مشارکت بخش خصوصی و مردم مورد توجه بوده است مدل‌های مشارکت اقتصادی هم برای آن در نظر گرفته شده است.
در این میان، با توجه به لزوم اتخاذ تدابیر جهت حفظ و احیاء ارزش‌های میراث معماری، این شرکت آمادگی دارد که نکات فنی و تخصصی لازم را برای حفظ این بناها انجام دهد و بر نحوه استفاده از این بناها در راستای جلوگیری از تخریب آنها نظارت لازم را داشته باشد.
لیست خانه های تاریخی ساخته شده در شهرداری تهران در دوره شهرداری پیروز حناچی

موضوع
عنوان
توضیحات
بازه زمانی
پروژه‌های اجرایی
خانه موزه مهدی اخوان ثالث
بنای مذکور سال 1398 تحویل شرکت توسعه جهت مرمت و احیاء قرار گرفت.
1398 - 1399
خانه موزه شهید تندگویان
در حال پیگیری برای موزه آرایی و بهره برداری
1394 - 1400
خانه موزه سیمین و جلال
در حال بهره برداری – برنده جایزه ایکوم ویژه هیات اجرایی و مدال موزه سال 2021 در کل کشور
1394 - 1397
طرح‌های اجرانشده، مطالعات، گزارشات و پژوهش‌ها
پهنه فرهنگ و هنر رودکی
این پروژه با توجه به اسناد بالادستی نظیر طرح جامع توسعه فضاهای فرهنگی و برنامه پنج ساله سوم توسعه شهر تهران تعریف شده است.
پهنه رودکی عرصه اصلی هنرهای نمایشی و موسیقایی در ساحت ملّی و بین المللی با تاکید بر حفظ سکونت پایدار محله بوده و با هدف ارتقای کمی و کیفی فضاهای شهری واجد هویت تاریخی، فرهنگی و اجتماعی در پهنه به منظور تقویت و رونق جریان زندگی شهری ، ارتقای کمی و کیفی کارکردی و اجتماعی مناطق همجوار و برانگیزاننده بازیابی ظرفیت‌های تاریخی و فرهنگی دیگر پهنه‌های شهری و ارتقای کیفی حیات محله‌ در قالب یک محله ویژه موسیقی و هنرهای نمایشی طراحی شده است.
1397 تا کنون
مرمت سقاخانه‌های تاریخی واقع در منطقه 12 (7 مورد)
با توجه به موافقتنامه منعقد شده با منطقه 12 و با استفاده از مطالعات انجام شده در گذشته مقرر شده 7 سقاخانه منتخب توسط شرکت مرمت گردد.
1397
عمارت وثوق الدوله (باغ سلیمانیه)
این عمارت در باغ سیلیمانیه (محدوده منطقه 14) واقع گردیده است.
توجه به محیط پیرامون و تاثیر و تاثر بنا و باغ بر یکدیگر و تهیه طرح مرمت و احیاء با تاکید بر حفظ ارزشهای موجود در باغ که دارای قدمت بالاتری از سایر اجزاء این پروژه می باشد از اهداف این پروژه می باشد.
1398
خانه‌های مشاهیر
شناسایی بناهای ارزشمند سال‌هاست که بصورت تخصصی در زمرۀ فعالیت‌های شرکت توسعه فضاهای فرهنگی قرار داشته است.
1397تاکنون

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/308441/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از زر و سیم جهان پاس نظر باید داشت

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

افتتاح مدرسه خیرساز در منطقه پردیسان قم

پیش‌بینی هوای تابستان امسال

غرق شدن دو کودک در رودخانه ماشکید سراوان

ارز حج 1403 تامین شد

پایان ماراتن داوطلبان کنکور ریاضی، انسانی و فرهنگیان

71 هزار نفر در استان قم صاحبِ خانه می‌شوند

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

تکنیک های طلایی برای سلامت مغز

شعر زیبای میلاد عرفان پور درباره عملیات وعده صادق

حمله سریالی به جنگلبانان!

بارندگی‌های سیل آسا در زیرکوه خراسان جنوبی؛ داوطلبان کنکور نتوانستند در جلسه امتحان حاضر شوند

تعرض به زنان به بهانه شرکت در مراسم ترحیم

بازداشت 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

دفترچه سوالات ریاضی و انسانی نوبت اول کنکور 1403 منتشر شد

قرنطینۀ مطلق برای طراحان سؤالات کنکور

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

پیشگیری از بیماری های قلبی با سبک زندگی سالم

اقامه نماز جمعه به امامت آیت الله مهدوی

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

آغاز رقابت 17 هزار و 514 داوطلب در کنکور سراسری در قم

آمادگی پلیس قم برای ساماندهی زباله‌گردها

دیدار استاندار قزوین با خانواده شهید بیژن حسنی

اخذ پیش پروانه شهرک پرنیان 3 قم

اجتماع مردم قم در حمایت از فراجا برگزار می‌شود

10 امتیاز برای دانشجومعلمان در مرحله ارتقای رتبه‌بندی

آموزش و پرورش: 16 طرح عفاف و حجاب در مدارس در حال اجراست

ماسه‌خواری؛ پرونده همیشه باز در سواحل مازندران

بازگشایی گردنۀ برف‌گیر تته پس از 5 ماه

پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور

اقامه نماز جمعه اصفهان به امامت آیت الله مهدوی

همسر شهید آیت‌الله سید مصطفی خمینی درگذشت

همسر آیت‌الله سید مصطفی خمینی درگذشت

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

احتمال تبدیل دریاچه نمک قم به کانون جدید گرد و غبار کشور​

اجرای 18 پروژه شاخص بافت تاریخی قم در سال گذشته

نارضایتی از بیمارستان کودکان در قم

سارا پاداش برای قم تاریخ ساز شد

اعزام 1500 عمره‌گزار به حج در 3 روز

قتل تکان‌دهنده مادر و پسر با آتش‌سوزی عمدی مرد نقاش

نوشیدنی‌های مفید برای میان وعده کودکان

همسر شهید آیت الله سیدمصطفی خمینی درگذشت

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

ارتفاعات زیبای کفتار کوه در شمال شهر قنوات+فیلم

71 هزار نفر در استان قم صاحب خانه می‌شوند

معرفی متخلفان فضای مجازی در قم به مراجع قضایی

لحظه نجات راننده گرفتار در خودرو ‌در حال سوختن

بازار سیاه مهاجرت با ویزای جعلی

هشدار نارنجی برای نیمه شرقی کشور