عصر قم

آخرين مطالب

ماندگارترین موزیک‌های فیلم‌های فارسی(1) فرهنگی

ماندگارترین موزیک‌های فیلم‌های فارسی(1)
  بزرگنمايي:

عصر قم - بخش مهمی از خاطره‌انگیز بودن یک فیلم یا سریال بر دوش موسیقی و یا ترانه‌هایی است که برایش ساخته می‌شود. ما سعی کردیم در اینجا بهترین‌ها بلکه خاطره‌انگیزترین‌ها موسیقی فیلم ‌ها را معرفی کنیم.
دیجی کالا مگ: بخش مهمی از خاطره‌انگیز بودن یک فیلم یا سریال بر دوش موسیقی و یا ترانه‌هایی است که برایش ساخته می‌شود. ترانه یا موسیقی متن به اندازه‌ی فیلم‌نامه و انتخاب بازیگر و دیگر بخش‌های یک فیلم اهمیت دارد، چرا که موسیقی قادر است آنچه فیلم قصد گفتنش را دارد بدون کلام منعکس کند و احساسی را به بیننده منتقل کند که حتی درخشان‌ترین دیالوگ‌ها و بهترین بازیگران در انتقال آن ناتوانند. در اینجا ترانه و موسیقی فیلم‌هایی را نام می‌بریم که در یک رابطه‌ی دوطرفه به یادماندنی و ارزشمند هستند. با قسمت اول این مطلب همرا باشید.
1. بوی پیراهن یوسف
کارگردان: ابراهیم حاتمی‌کیا
آهنگساز: مجید انتظامی
محصول : 1374
این فیلم به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا و بازی‌های درخشان علی نصیریان و نیکی کریمی به خودی خود جایگاه مهمی در بین آثار پس از جنگ ایران دارد. مجید انتظامی به گفته‌ی خودش برای ساخت این موسیقی شب‌های زیادی را تا صبح بیداری کشید و زمان را از یاد برد.
اولین چیزی که با شنیدن این موسیقی در ذهنمان نقش می‌بندد، سکانس نفسگیر دویدن دایی غفور (با بازی علی نصریان) در کنار اتوبوس‌های اسرایی است که یکی پس از دیگری از کنارش می‌گذشتند و او دوان دوان و افتان و خیزان به شوق دیدن پسرش آن‌ها را همراهی می‌کند. نقش موسیقی در تاثیرگذاری این سکانس غیر قابل وصف است.
2. روزی روزگاری
کارگردان : امرالله احمدجو
آهنگساز : فرهاد فخرالدینی
محصول: 1370

عصر قم


روزی روزگاری سریالی به کارگردانی امرالله احمدجو بود که سال 1370 از تلویزیون ایران پخش می‌شد. بازیگرانی مانند ژاله علو، خسرو شکیبایی و محمود پاک‌نیت در آن حضور داشتند. داستان درباره‌ی راهزنی بود که پس از جراحت به دست یک خانواده‌ی روستایی پذیرایی شد و بعد از آن تغییرات زیادی در زندگی‌اش رخ داد.
موسیقی فراموش نشدنی این سریال توسط فرهاد فخرالدینی موسیقی‌دان و رهبر ارکستر ملی ایران ساخته شد. فخرالدینی به مدت 11 سال رهبر ارکستر ملی ایران بود. او فرزند محمدعلی فخرالدینی متخلص به «محزون» از شعرای مطرح آذربایجان است.
3. مادر
کارگردان: علی حاتمی‌
آهنگساز: ارسلان کامکار
محصول: 1368

عصر قم


فیلم مادر از ساخته‌های زیبا و ماندگار علی حاتمی است که بازیگرانی، چون محمدعلی کشاورز، رقیه چهره آزاد و اکبر عبدی در آن به نقش‌آفرینی پرداختند. فیلم مادر از ابتدا تا انتها غمی نهفته در خود دارد، که موسیقی‌اش بیشتر از هرچیزی آن را منتقل می‌کند.
ارسلان کامکار، عضوی از گروه کامکار‌ها و نوازنده‌ی بربط و ویولون، ساخت موسیقی این فیلم را بر عهده داشت. کامکار برای ساخت این موسیقی شاید بهترین انتخاب بود، چرا که تخصص و تسلط او بر ساز‌های ایرانی و سنتی توانست اثری را خلق کند که داستان غم‌انگیز خداحافظی مادری با فرزندانش را به تاثیرگذارترین شکل ممکن بیان بیان کند.


عصر قم


4. سفر به چزابه
کارگردان : رسول ملاقلی‌پور
آهنگساز : دکتر پیروز ارجمند
محصول: 1374

عصر قم


سریال سفر به چزابه از ساخته‌های مرحوم رسول ملاقلی‌پور است که بازیگرانی، چون فرهاد اصلانی، عاطفه رضوی وحبیب دهقان‌نسب در آن به نقش‌آفرینی پرداختند. این فیلم داستان گروهی از فیلمسازان را روایت می‌کند که برای تهیه‌ی یک مستند وارد منطقه‌ای جنگی می‌شوند که برایشان یادآور روز‌های جنگ ایران و عراق است.
دکتر پیروز ارجمند، آهنگساز و نوازنده‌ی ساز‌های سنتی، ساخت این موسیقی را بر عهده داشت. استفاده‌ی او از ساز کمانچه به عنوان آلت اصلی موسیقی در این قطعه علاوه بر گوشنواز کردن آن، تاثیر احساسی بالایی هم به آن داده و همخوانی بسیار زیبایی که در کنار تار و نی که از ساز‌های تخصصی خود ایشان هم هست برای شنونده‌ای که فیلم را دیده یادآور صحنه‌های خاطره‌انگیز و البته غم‌انگیز فیلم است.
5. خانه‌ی سبز
کارگردان: مسعود رسام، بیژن بیرنگ
آهنگساز : بهرام دهقان‌یار
محصول : 1375

عصر قم


خانه‌ی سبز سریالی جذاب و دوست‌داشتنی که در سال 1375 به کارگردانی مسعود رسام و بیژن بیرنگ و با حضور بازیگرانی از جمله خسرو شکیبایی، مهرانه مهین‌ترابی، داریوش اسدزاده و دیگر بازیگران پرشور و حرارت خود برای مدت‌ها مخاطبان زیادی را پای تلویزیون می‌نشاند. داستان حول ساختمانی می‌گشت که تمام ساکنین آن با یکدیگر نسبت فامیلی دارند و در هر قسمت ماجرا‌های جالب کمدی که هرکدام درسی در دل خود داشتند را روایت می‌کرد.
این موسیقی که مربوط به تیتراژ ابتدایی سریال است، با دکلمه‌ی مرحوم شکیبایی و با صدای گرم و تاثیرگذار ایشان شروع می‌شود. در ادامه موسیقی به گونه‌ای پیش می‌رود که کاملا حال و هوای سریال را تعریف می‌کند. صدای کمانچه در میان سازهایی، چون پیانو دقیقا همان فراز و نشیب احساسی فیلم را یادآور می‌شود. محال است با شنیدن آن تصویر پنجره‌ای سبز که هرکدام از ساکنین آن یکی پس از دیگر در قاب آن ظاهر می‌شوند را به خاطر نیاورید.
6. از کرخه تا راین
کارگردان: ابراهیم حاتمی‌کیا
آهنگساز : مجید انتظامی
محصول: 1371

عصر قم


فیلمی درام به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا محصول 1371 چند جانباز شیمیایی را به تصویر می‌کشد که پس از جنگ برای درمان به آلمان اعزام می‌شوند و داستان بیشتر حول کاراکتر سعید با بازی علی دهکردی می‌گردد که بینایی‌اش را از دست داده.
مجید انتظامی که قبلا هم نامش در این لیست آمده، همکاری‌های متعددی با ابراهیم حاتمی‌کیا داشته و هربار هم با ساخت موسیقی‌های درخشان افتخارات زیادی برای خود و فیلم به ارمغان آورده است. او برای موسیقی این فیلم در یازدهمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر دیپلم افتخار بهترین موسقی متن را دریافت کرد.
حس آرامش و سکوتی که در این موسیقی وجود دارد، در کنار صدای سوتی که به نرمی گوش را نوازش می‌کند، علاوه بر متمایز ساختن آن از دیگر آثارش به ماندگاری و به یاد ماندنی شدن فیلم هم کمک بسیاری کرد. انتظامی خود در این‌باره می‌گوید: «من با استفاده از سوت بیشتر در آن فیلم می‌خواستم فریاد صلح سر بدهم و، چون موسیقی فیلم صلح‌طلب است به این سمت رفتم.»
7. قیصر
کارگردان: مسعود کیمیایی
آهنگساز: اسفندیار منفردزاده
محصول: 1348

عصر قم


فیلم قیصر به کارگردانی مسعود کیمیایی و با حضور بازیگران خاطره‌سازی مثل بهروز وثوقی و ناصر ملک‌مطیعی، در سال 1348 ساخته شد. قیصر که یکی از مهم‌ترین و موفق‌ترین فیلم‌های کیمیایی به شمار می‌رود، به لطف روایت سینمایی خود که نمادی از کارگردانی کیمیایی محسوب می‌شود، داستان غیرت و انتقام را به سبک لوتی‌های فراموش شده روایت می‌کند.
اسفندیار منفردزاده برای ساخت این موسیقی از ساز‌های ایرانی به صورت برجسته‌تر و به صورت تلفیقی از موسیقی پاپ استفاده کرد که به فیلم اصالتی وصف‌ناپذیر بخشید. ضرب زورخانه‌ای که در این موسیقی شنیده می‌شود برای هر بیننده و شنونده‌ای تداعی کننده‌ی هویت ایرانی است و یادآور مردانگی و غیرتی که کیمیایی قصد به تصویر کشیدنش را داشت و ملک‌مطیعی به زیبایی آن را بازی کرد.

عصر قم


8. گوزن‌ها
کارگردان: مسعود کیمیایی
آهنگساز: اسفندیار منفردزاده
محصول: 1353

عصر قم


گوزن‌ها یکی دیگر از آثار به یاد ماندنی کیمیایی است که بازیگران درخشانی، چون بهروز وثوقی و پرویز فنی‌زاده را در خود دارد. این فیلم هم در زمان اکرانش و هم سال‌ها بعد همچنان جزو جنجالی‌ترین فیلم‌های سینمای ایران و البته خود کیمیایی محسوب می‌شد. این فیلم که به طور کل داستان تاریکی دارد، زندگی مردی را روایت می‌کند که زمانی ورزشکار و پهلوان بوده و اکنون به دام اعتیاد گرفتار شده و زندگی و عشق و اعتبارش را یکی پس از دیگری از دست می‌دهد، اما با ملاقات دوستی قدیمی زندگی‌اش دچار تحولات بزرگی می‌شود.
موسیقی فیلم یکی دیگر از شاهکار‌های اسفندیار منفردزاده است که با شنیدنش حتما ترانه‌ی گنجشکک اشی‌مشی را زمزمه خواهید کرد. باز هم استفاده‌ی هوشمندانه‌ی منفردزاده از ساز‌های ایرانی حال و هوای آشنایی به فیلم می‌دهد. اشاره کردیم که فیلم گوزن‌ها به طور کل داستان تاریک و غمباری دارد، که این موسیقی در انتقال این حس سنگ تمام گذاشته است.
9. شکار
کارگردان: مجید جوانمرد
آهنگساز : بابک بیات
محصول: 1366

عصر قم


شکار فیلمی به کارگردانی مجید جوانمرد و با هنرمندی خسرو شکیبایی و پرویز پرستویی، محصول سال 1366 است. این فیلم که پر از صحنه‌های اکشن و انفجار است، داستان راننده‌ای را روایت می‌کند که باید محموله‌اش را هرچه سریع‌تر به مقصد برساند و در راه درگیر اتفاقات و حوادث ناخواسته‌ای می‌شود.
موسیقی متن بی‌نظیر فیلم شکار یکی از بهترین و زیباترین موسیقی‌های متن فیلم‌های سینمایی ایرانی است که توسط زنده یاد بابک بیات ساخته شد. آثار بابک بیات رنگ و بوی اصالت دارند؛ مانند خودش آرام و متین بر متن فیلم می‌نشینند و دل‌ربایی می‌کنند.
10. ترن
کارگردان : امیر قویدل
آهنگساز : مجید انتظامی
محصول: 1366

عصر قم


ترن به گفته‌ی منتقدان بهترین اثر امیر قویدل و یکی از بهترین فیلم‌ها با موضوع انقلابی است. این فیلم که در سال 1366 ساخته شد، بازیگرانی، چون فرامرز قریبیان، خسرو شکیبایی، عنایت بخشی و جمعی دیگر از بازیگران کاربلد و خوش‌نام دوران را در خود دارد. این فیلم که سال‌های بعد از انقلاب را به تصویر می‌کشد، درباره‌ی قطاری است که سوخت حمل می‌کند و در راه رسیدن به مقصد با فراز و نشیب و حوادث پرهیجانی مواجه می‌شود.
موسیقی باشکوه و حماسی این فیلم کاری دیگر از مجید انتظامی است که در ساخت چنین آثاری تبحر دارد. شاید با شنیدن آن یاد راه‌پیمایی‌های 22 بهمن و جشن‌های مربوط به انقلاب بیوفتید، چرا که برای سال‌ها در چنین مراسم‌هایی از این موسیقی استفاده می‌شد. این موسیقی مورد توجه بسیاری از منتقدان و هنرمندان این حوزه قرار گرفت و بعد‌ها حمید حامی ترانه‌ای هم برای آن خواند. مجید انتظامی برای ساخت این موسیقی نامزد دریافت لوح زرین در ششمین جشنواره‌ی فیلم فجر شد.

عصر قم


لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/317601/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم و اوقات شرعی شنبه اول اردیبهشت 1403 به افق قم

الگوبرداری استان های آذربایجان غربی و مازندران از طرح سفیران زیبایی قم

کمبود نیروی کار در واحد‌های تولیدی قم

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

سیلاب به 30 رشته قنات شهرستان فنوج خسارت زد

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

پزشکان پایبند تعرفه‌های قانونی نیستند

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

هزینه 570 میلیارد تومانی تملک در منطقه7 شهرداری قم

تولید روزانه 120 تن کمپوست در قم/ احداث کمربند سبز سایت پردازش پسماند شهر

امسال در قم هر ماه 350 واحد مسکن روستایی و شهری تحویل می‌شود

درخواست روحانی شاخص قم از وزارت اقتصاد درخصوص مالیات ها

پیروزی دلسوختگان قم شانس صعود را زنده نگه داشت

من پیر فنا بدم جوانم کردی

مردم قم در حمایت از نیروهای مسلح کشورمان به خیابان آمدند+ فیلم

فراجا: با رفتار اشتباه احتمالی ماموران در برخورد با بی‌حجابی برخورد خواهد شد

ترخیص 2 هزار و 500 خودرو و تاکسی برقی از گمرک

تو مثل منی برف...

پیروزی نماینده فوتسال قم در مرحله نهایی لیگ یک

تکلیف تعطیلی پنجشنبه‌ها چه زمانی مشخص می‌شود؟

«تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»

راهپیمایی مردم قم در حمایت از عملیات «وعده صادق»

آتش سوزی در پایتخت اندونزی 7 کشته برجای گذاشت

انتخاب رشته‌ آزمون دوره دکتری از اول اردیبهشت آغاز می‌شود

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

اهمیت بجا آوردن شکر خدا در جلد هفتم کتاب «طعم شیرین خدا»

«خلبان صدیق» برای دومین‌بار به کتابفروشی‌ها آمد

راهپیمایی مردم قم در حمایت از حمله سپاه به رژیم اشغالگر قدس

فاز پنجم عمار یاسر قم به میدان سپاه می‌رسد

واژگونی پراید حادثه آفرید

تقدیر از 30 سال خدمت خالصانه جمعی از خادمان حرم قم

راهپیمایی نمازگزاران جمعه قم در حمایت از عملیات وعده صادق

(تصاویر) راهپیمایی نمازگزاران قم برای تشکر از حمله سپاه به رژیم صهیونیستی

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

حمایت نمازگزاران جمعه قم از عملیات «وعده صادق»

تقدیر مجمع کلانشهر‌های ایران از خدمات 20 ساله شهردار قم

سقوط جرثقیل در پتروشیمی رازی؛ 2 نفر فوت شدند

تصاویر هوایی از وضعیت «زرآباد» در استان سیستان و بلوچستان بعد از بارندگی

قدردانی مردم انقلابی قم ازپاسخ محکم نیروهای مسلح به اسراییل غاصب

قدردانی مردم انقلابی قم از پاسخ محکم نیروهای مسلح به اسراییل غاصب

پدر گلاب ایران درگذشت

«نشان سبز» درباره زندگی پیامبر اکرم (ص) منتشر شد

آیت‌الله مکارم شیرازی: هزینه سفر حج بسیار سنگین شده است

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

واحد‌های تولیدی قم به نیروی کار نیاز دارند

ترافیک سنگین در جاده کرج - چالوس

هزینه مومیایی جسد در سال 1403 اعلام شد