عصر قم

آخرين مطالب

برکات وجود حضرت معصومه(س) برای شهر و مردم قم مقالات

برکات وجود حضرت معصومه(س) برای شهر و مردم قم
  بزرگنمايي:

عصر قم - شهر قم اولین مرکز تشیع در ایران بوده است. چون سابقه تشیع آن به آخر قرن اوّل هجری باز می‎گردد و تا آن موقع، ایران هنوز گرفتار کشمکش بین پذیرش اسلام و باقی ماندن بر دین اجدادی خود بود. مردم قم بدون پروا مذهب خود را آشکار می‎کردند و با خلفا درمی‎افتادند و والی غیر شیعه را نمی‎پذیرفتند.
به گزارش خبرگزاری برنا؛ قم از همان آغاز اسلام مورد توجه ائمه اطهار- علیهم‌السّلام- بوده و در مورد این شهر و فضایل آن از زبان علی(ع) روایاتی وارد شده است و این شهر به عنوان حرم و پناهگاه اهل بیت شمرده شده است.
  با توجه به سیر تاریخی این شهر این مطلب کاملاً ثابت می‎شود که قم اولین شهر در ایران است که مذهب حق تشیع را می‎پذیرد، این امر و نظائر آن باعث شد که مردم این شهر مورد اتهام قرار گیرند، قتل عام و شکنجه شوند، شهرشان ویران گردد، مورد طعن و ناسزا قرار گیرند و هر نوع صدمه‎ای به آنان وارد آید. آنان اما همچون کوه در راه ایمان و عقیده خود استوار ماندند و تمامی این بلایا را به جان خریدند و از حمایت اهل بیت(ع) دست برنداشتند.
به طور کلی هر علوی و شیعی مذهبی که از دست حکام جبار عباسی می‎گریخت امیدش شهر مقدس قم بود و بدانجا پناه می‎برد و سخت مورد حمایت مردم قرار می‎گرفت، که با ورود حضرت معصومه(س) فرزند بلافصل امام موسی بن جعفر(ع) به قم و دفن آن حضرت در آن شهر شهرت پیدا کرد.
علت ورود آن حضرت به مسئله مهاجرت برادر بزرگوارش حضرت امام رضا(ع) به ایران مربوط است. یعنی در راستای سفر آن حضرت انجام گرفته است.
مأمون در سال 200 هـ.ق امام رضا(ع) را به مرو فراخواند و بنا به نقلی بعد از استقرار آن حضرت در ایران نامه‌ای خطاب به خواهر گرامی‌اش حضرت فاطمه معصومه(س) مرقوم و آن را توسط یکی از غلامانش به مدینه منوره ارسال کرد. امام به غلامش دستور داد که در هیچ منزلی توقف نکند تا در اندک زمان ممکن آن نوشته را به مدینه برساند. غلام، خود را به مدینه رساند و نامه امام هشتم را به خدمت حضرت معصومه تسلیم کرد و آن حضرت به مجرد رسیدن نامه برادرش، خود را آماده سفر کرد. این روایت در کتاب‌های دست اول و قدیمی ذکر نشده است.[1]
بنا به نقل دیگر حضرت معصومه(س) بعد از یک سال از ورود حضرت رضا(ع) به سرزمین خراسان به قصد زیارت و دیدار با برادر خود از مدینه به قصد خراسان حرکت کرد. این روایت معتبر‌تر است.[2]
طبق این دو نقل، حضرت معصومه به شوق دیدار برادر و امام زمان خود در سال 201 هـ با گروهی از اطرافیان، از مدینه حرکت کرد و وقتی به ساوه رسید مریض شد. سؤال کرد: تا قم چقدر راه است؟ گفتند: ده فرسخ، فرمود مرا به قم برسانید. او را به قم رسانیدند.[3] بنا به نقل دیگر وقتی آن حضرت به ساوه رسید عده‌ای از دشمنان اهل بیت با ‌اشاره مأمون عباسی، راه را بر آنان بستند و در یک درگیری نابرابر، همه برادران و اکثر همراهان مرد آن حضرت را به شهادت رساندند و حضرت معصومه از شدت تأثر و تألمات به سختی بیمار شدند به نحوی که ادامه سفر برایشان ناممکن گردید.[4]
اگرچه برخی نقل‌های ضعیف این جریان درگیری را نقل می‌کنند ولی این مطالب در منابع معتبری به چشم نمی‌خورد و هیچ یک از منابع معتبر تاریخی چنین درگیری را گزارش نکردند و همچنین این مطالب با توجه به موقعیت امام رضا ـ ع ـ در آن موقع بعید به نظر می‌رسد.
حال این سؤال مطرح می‌شود که آیا مردم قم از آمدن حضرت معصومه به ساوه اطلاع یافته و به استقبال آن حضرت رفته‌اند و با تجلیل و احترام به قم آوردند، یا خود او به طرف قم حرکت کرده است؟ طبق نقل کتاب معتبر تاریخ قم، روایت صحیح این است که چون خبر به آل سعد رسید با هم اتفاق کردند که از آن حضرت درخواست کنند به قم بیاید و موسی بن خزرج بن سعد‌اشعری بیرون آمد و چون به شرف ملازمت حضرت فاطمه رسید، زمام ناقه او بگرفت و به جانب شهر بکشید و به در سرای خود فرود آورد. محل و سرای موسی بن خزرج و حجره‌ای که حضرت معصومه در آن به عبادت پرداخته، اکنون مشخص و زیارتگاه است.[5]
بنابراین آنچه از منابع معتبر بر می‌آید این است که حضرت معصومه برای دیدن برادر خود به طرف ایران حرکت کرده است. شاید وضع نامطلوب مدینه برای زندگی (از جهت آزار و اذیت علویان توسط حکومت) و محدودیت‌های آن در مصمم شدن حضرت معصومه تاثیر داشته باشد. همچنین در طول مسیر، ایشان به تبلیغ امامت و تشیع نیز پر داخته باشد. ولی عمده دلیل مسافرت حضرت معصومه، زیارت برادر بوده است.
در زبان ائمه اطهار- علیهم السّلام - به شهر قم، آشیانه آل محمد و مأوای فاطمیون و جایگاه شیعیان ایشان اطلاق شده است[6]. در روایتی دیگر اهل قم انصار و یاوران اهل بیت- علیهم‌السّلام- خوانده شده‎اند؛ شهری با این صفات، طبیعی است که در عصر عباسی که اولاد علی(ع) در شکنجه و فشار قرار می‎گرفتند، یکی از پناهگاه‎های عمده علویان واقع شود.
بعد از دفن حضرت معصومه(س) توجه علویان و سادات نسبت به قم فزونی یافت و در فاصله کوتاهی عده بسیاری از فرزندان امامان از اطراف به قم رو آوردند و بتدریج یکی از مراکز عمده سادات قرار گرفت و امروز شاید بتوان گفت که از نظر کثرت سادات، شهری کم نظیر است. [7] و این کثرت باعث شده بود که در شهر قم هم تشکیلاتی بنام «نقابت» عهده‎دار امور سادات بشود.
از آنچه گفته شد به خوبی روشن می‎شود که شهر قم از همان سده‎های اولیه اسلام امید و پناهگاه شیعیان و آل علی(ع) بوده و قلب جهان تشیع در قم می‎تپید و علوم مختلف اهل بیت- علیهم‌السّلام- در آن شهر تدریس و تبلیغ می‎شد.
امروز هم شهر مقدس قم بسان ستاره‎ای درخشان در آسمان تشیع می‎درخشد و در هیچ جای دنیا شهری به این ویژگی وجود ندارد. وجود باثمر هزاران عالم و دانشمند تراز اوّل شیعی، حوزه عظیم، گسترده و پربار برای بسط و گسترش علوم مختلف شیعی، توجه هر ساله میلیون‎ها عاشق اهل بیت از اقصی نقاط جهان به این شهر، برگزاری مراسم مذهبی ناب شیعی، این شهر را به قلب تپنده جهان تشیع در دنیا تبدیل کرده است.
پی‌نوشت‌ها:
[1]. میرعظیمی، بارگاه فاطمه معصومه، انتشارات نهضت، ص 24.
[2 و3]. ناصرالشریعه، تاریخ قم، کتابفروشی اسلامی، ص 50.
[4]. فقیه، محمدمهدی، انوار پراکنده، انتشارات مسجدجم کران، ج 6، ص 123.
[5]. قمی، حسن بن محمد، تاریخ قم، تهران، انتشارات توس، ص 213؛ اعیان‌الشیعه، چاپ بیروت، ج 8، ص 391.
[6].بحارالانوار، ج57، ص214.
[7]. تاریخ قم، ج 1، ص 82؛ مجالس المؤمنین، ج 1، ص 146.
* مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه‌ علمیه قم
 

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/539647/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هیچ رئیس جمهوری به اندازه آیت الله رئیسی در حوزه سلامت کار نکرده است

احترام ویژه رهبر انقلاب به آیت‌الله آل‌هاشم پدر امام جمعه شهید تبریز (فیلم)

عزاداری شهادت آیت الله رییسی در گلزار شهدای رشت

اخلاص، آیت الله رئیسی را برجسته کرد

درویش: آیت الله رئیسی دل نگرانی 40 ساله سرخابی‌ها را پایان داد

تصادف مرگبار موتورسیکلت و پژو در محور دلیجان به سلفچگان

شهادت آیت الله رئیسی ملت‌های آزاده جهان را عزادار کرد

شهید آیت الله رئیسی بالاترین درجات ایثار را کسب کرد

یک کشته در تصادف موتورسیکلت و پژو در محور دلیجان به سلفچگان

احترام ویژه رهبر انقلاب به آیت‌الله آل‌هاشم پدر بزرگوار امام جمعه شهید تبریز (فیلم)

شهید آیت الله رئیسی سردار خدمت است

داستانک/ دعوای دو درخت

پیام آیت‌الله میرباقری دربارۀ گمانه‌زنی‌های انتخاباتی

پیام آیت‌الله میرباقری دربارۀ حضور در انتخابات

آری به اتفاق جهان می توان گرفت

داستانک/ دعوا دو درخت

کارشناس محیط زیست: 57 هزار کیلومتر مربع از کشور دچار فرونشست شده است

حال‌وهوای مزار شهید رئیسی چند شب پس از خاکسپاری

اینفوگرافی/ معجزه این 4 نوشیدنی برای درمان کبد چرب

داروی خانگی برطرف کردن کم خونی و کبدچرب

منطقه خاص به نام «شهید آیت‌الله رئیسی» نامگذاری شد

2 عکس از تسلیت گویی فرماندهان کل سپاه و ارتش به پدر آیت الله آل هاشم

ازدحام زائران در مزار رییس جمهور شهید آیت الله رییسی

دولت آیت الله رئیسی یکی از متخصص ترین و فعال ترین دولت های پس از انقلاب بود

آیت‌الله رئیسی نام نیکی از خود بر جای گذاشت

یک مرکز هسته ای به نام آیت‌الله شهید رئیسی نام‌گذاری می‌شود

انتشار 2 کتاب گویا در توصیف شهید جمهور

تشییع شهدای خدمت در قم از بزرگترین آیین تشییع تاریخ این شهر است

اتوبوس های برقی وارد ناوگان حمل و نقل شهری قم شدند

چرا پلنگ‌ها زیاد شده‌اند؟

عزاداری بحرینی‌های مقیم قم برای شهدای خدمت

درمان سقط های مکرر مادران باردار

منطقه هسته‌ای اصفهان به نام «شهید آیت‌الله رئیسی» نامگذاری می‌شود

راهبرد آیت الله رئیسی در قبال عراق با قوت ادامه خواهد یافت

شهادت می‌دهم آیت‌الله رئیسی هیچگاه تصمیمی به بانک‌مرکزی تحمیل نکرد+ فیلم

تقسیم برهه مدیریتی کشور به قبل و بعد از شهادت آیت الله رییسی

منطقه هسته‌ای اصفهان به نام «شهید آیت‌الله رئیسی» نام‌گذاری می‌شود

تداوم خدمت‌رسانی به مردم بهترین خدمت به آیت‌الله رییسی است

ارتقاء روابط ایران با همسایگان از برجسته‌ترین موفقیت‌های آیت‌الله رئیسی بود

آیت‌الله رییسی بسیاری از وعده‌های عملی نشده درمانی را عملیاتی کرد

شهید آیت‌الله رئیسی، خادمی خستگی‌ناپذیر و عاشق مردم بود

مخبر: از برجسته‌ترین موفقیت‌های آیت الله رئیسی ارتقا روابط ایران با کشورهای اسلامی، همسایه و همسو بود

شهید آیت الله رئیسی غمخوار و دلسوز واقعی مردم غزه بود

سخنان دلنشین شمس لنگرودی در مورد زندگی

دل دوستان شکستی!

غرق‌شدن کودک 2 ساله مشهدی در تشت حمام

علت مبتلا شدن به میگرن و شیوه درمان طب سنتی

به این دلایل قبل و بعد از غذا چای و قهوه ننوشید

ویدیو/ آیت‌الله رئیسی چگونه جایگاه جهانی ایران را بازگرداند؟

نهضت ملی مسکن با درایت آیت الله رئیسی سرعت گرفت + فیلم