عصر قم

آخرين مطالب

20 درصد دختران دهه 60 تا سال 1430 مجرد می‌مانند مقالات

20 درصد دختران دهه 60 تا سال 1430 مجرد می‌مانند
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایرنا / مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: برآورد می‌شود در سال 1430 خورشیدی یک پنجم دختران دهه 60 یعنی حدود 20 درصد این قشر که به سن 50 سال می‌رسند، مجرد خواهند بود.
حوزه دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی نشستی با عنوان «بررسی تجربه زیسته دختران دهه 60 با نگاهی بر قوانین مصوب مرتبط» را با حضور کارشناسان حوزه جمعیت و خانواده در نهاد ریاست جمهوری برگزار کردند تا به واکاوی مشکلات دختران مجرد متولد دهه 60 بپردازد.
سکینه سادات پاد دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی در این نشست از اینکه برخی از قوانین برای دختران دهه 60 نسبتی با عدالت ندارد، انتقاد کرده بود. 

پاد: برخی مصوبات برای دختران دهه 60 نسبتی با عدالت ندارد
محمدرضا زهرایی عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، احمد غیاث وند، جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، رقیه سادات مومن، دکتری مطالعات زنان و هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع)، حجت الاسلام مهدی عباسی، هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث و رئیس میز تحکیم خانواده و تبلیغات حوزه علمیه قم، الهه خدادادی، دکتری مطالعات زنان و پژوهشگر حوزه خانواده، خدیجه زارعی، دانش پژوه فلسفه تعلیم و تربیت از کارشناسان حاضر در این نشست بودند:
بخش چهارم این نشست به اظهارات احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی اختصاص دارد که معتقد است الگوی همسرگزینی در ایران دستخوش تغییر شده است:
احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست گفت: در موضوع تجرد دختران، بحث عمومیت ازدواج برای جوانان مجرد مطرح می‌شود و اینکه چه مسایلی باعث شده ازدواج از عمومیت بیفتد.
وی با بیان اینکه وقتی از واژه ازدواج استفاده می شود، واژه دیگری به نام بازار ازدواج به ذهن می رسد، اظهار داشت: بازار ازدواج مشخصه معلول است و اینکه بازار جایی است که عرضه و تقاضا شکل می گیرد. ازدواج هم بازاری است که در آن عرضه و تقاضا است. عرضه در جامعه ما اینطور است که زن عرضه می کند و مرد تقاضا می کند؛ یعنی تا تقاضای مرد وجود نداشته باشد، زن نمی تواند اقدامی کند.
این استاد جمعیت شناسی با طرح این موضوع که باید بررسی شود چه تغییراتی در بازار ازدواج رخ داده که در آینده می تواند از نظر جمعیتی و حمایت های اجتماعی برای جامعه مسئله ساز شود، گفت: در علم جمعیت‌شناسی دنیا 30 سالگی به عنوان یک برش شناخته شده است؛ سی سالگی برشی به لحاظ جمعیتی است که به محض عبور از سی سالگی، بخصوص دختران، شانس ازدواج آنها یا احتمال ازدواج آنها به شدت کاهش پیدا می‌کند.
دراهکی توضیح داد: احتمال اینکه یک دختر در سن 30 تا 34 سالگی ازدواج کند، نصف احتمال ازدواج دختر در سن 25 تا 30 سالگی است یا احتمال اینکه دختری در سن 35 تا 40 سالگی ازدواج کند، یک پنجم دختری است که در سن 25 تا 30 سالگی است.
مدیر گروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی با طرح این پرسش که چه اتفاقی افتاده که الگوی همسرگزینی در ایران تغییر پیدا کرده است، اظهار داشت: ما باید دنبال علل باشیم؛ داده‌های آماری نشان می‌دهند در دهه 50 خورشیدی80 درصد دختران ایرانی تا سن 25 سالگی ازدواج کرده بودند در حالی که در سال 1395 یعنی آخرین سرشماری رسمی یک میلیون و 430 هزار نفر از دختران ایرانی تا سن 25 سالگی ازدواج نکرده بودند.
مردان تمایلی به ازدواج با همسن خود ندارند
مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در بیان دلایلی که ازدواج دختران را به تاخیر می اندازد اظهار داشت: امروز آن تقاضایی که از سوی مردان باید صورت پذیرد، کاهش یافته است. مردان، نه در ایران که در دنیا، با دخترانی ازدواج می‌کنند که از آنها جوان‌تر هستند؛ با دخترانی ازدواج می‌کنند که چهار تا پنج سال از مردان کوچکتر هستند.
دراهکی با بیان اینکه مردان تمایلی به ازدواج با همسن خود ندارند، افزود: مردی که سن او افزایش یافته با دختری ازدواج نمی‌کند که در گروه سنی 30 سالگی به بالاست و به همین دلیل عبور از مرز 30 سالگی شانس ازدواج را برای دختران کاهش می‌دهد.
این استاد جمعیت شناسی یادآور شد: نکته‌ای که اینجا اهمیت دارد، این است که در گذشته به لحاظ جمعیتی مرگ مادران بالا بود و در کنار آن زنان بیوه نیز در جامعه وجود داشتند؛ هرچند آمار طلاق پایین بود ولی زنان بیوه تمایلی به ازدواج مجدد نداشتند و اگر بچه داشت و بیوه می‌شد با همین شرایط می‌ماند و فرزند خود را بزرگ می‌کرد.
وی افزود: در گذشته مردانی که بیوه می‌ماندند، با دخترانی ازدواج می‌کردند که در گروه سنی سی سال به بالا بودند.
تغییر در الگوی سنی ازدواج مردان ریسک ازدواج یا مخاطره ازدواج را برای زنان پایین می آورد
وی با یادآوری اینکه همانقدر که طلاق افزایش پیدا کرده ازدواج مجدد هم افزایش پیدا کرده است، افزود: البته باید گفت یک مسئله فرهنگی نیز در جامعه رخ داده و آن ازدواج با زنانی است که طلاق گرفتند؛ یعنی ازدواج مجدد هم افزایش یافته است که موجب می شود عمومیت ازدواج کاهش یابد.
دراهکی ادامه داد: مواردی از این دست باعث می شود شانس ازدواج برای دخترانی که از مرز 30 سالگی عبور کرده اند، پایین بیاید و این شانس در گروه های دیگر افزایش یابد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت:‌ یکی از جمعیت‌شناسان بیان می کند تغییر در الگوی سنی ازدواج مردان ریسک ازدواج یا مخاطره ازدواج را برای زنان پایین می آورد.
روابط پیش از ازدواج سبب تقدس زدایی از امر ازدواج شده است
مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه به تحولات فرهنگی در جامعه طی دهه های اخیر اشاره کرد و گفت: مطالعات نشان می‌دهد روابط دختر و پسر قبل از ازدواج بخصوص روابط پیشرفته دو سال میانگین سن ازدواج را افزایش داده است.
دراهکی تاکید کرد: روابطی که در بین دختر و پسر در حال شکل گیری است، سبب تقدس زدایی از ازدواج در جامعه می شود در حالی که معتقدم برخی مفاهیم باید مقدس باشد همانطور که ازدواج یا مادری مقدس بوده است.
این استاد جمعیت شناسی با بیان اینکه فرهنگ جدید، چنین مفاهیمی را از حالت عرف و مقدس بیرون می آورد، اظهار داشت:‌ اگر از نسل جوان بپرسید، می‌گویند چرا باید ازدواج مقدس باشد؟ چه کسی گفته مادری مقدس است؟ این باعث می شود این روابط خارج از ازدواج تمایل مردان را به ازدواج کاهش می دهد.
نخستین تاثیری که افزایش سن ازدواج بخصوص برای دختران در آینده دارد، افزایش تجرد است که شانس ازدواج دختران 30 سال به بالا را افزایش می دهد
وی با بیان اینکه شاید دخترانی که وارد این روابط می شوند تمایل به ازدواج داشته باشند، گفت: دختر و پسری با هم روابط دوستی می‌گیرند که همسن هستند اما در زمان ازدواج مردها با دخترانی ازدواج می کنند که از نظر سنی کوچکتر هستند و در اینجا سن ازدواج دختر افزایش می یابد و مرز 30 سالگی را رد می کند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: نکته اصلی در سیاست ها این است که به برش سی سالگی برای دختران توجه کنیم و اینکه چه چیزی باعث می‌شود که سن ازدواج برای دختران افزایش می یابد.
دراهکی افزود: نخستین تاثیری که افزایش سن ازدواج بخصوص برای دختران در آینده دارد، افزایش تجرد است که شانس ازدواج دختران 30 سال به بالا را افزایش می دهد.
وی توضیح داد: وقتی الگوهای همسرگزینی را بر اساس شانس ازدواج بررسی می کنیم، احتمال اینکه در سال 1430 خورشیدی یک پنجم دختران دهه 60 که به سن 50 سال می رسند مجرد باشند، زیاد است. یعنی احتمال اینکه بیش از 20 درصد اینها مجرد بمانند وجود دارد.
این استاد جمعیت شناسی تاکید کرد: ما نباید مردان و زنان را در بازار ازدواج از هم جدا ببینیم. اینها دو چیز به هم پیوسته هستند. ازدواج مثل بازار است و باید مشخصه های آن را بدانیم تا بتوانیم سیاست گذاری درستی داشته باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/592506/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو مکان در بردسکن به نام آیت‌الله رییسی نام‌گذاری شد

وزیر اطلاعات: رئیس‌جمهور آینده شاخص‌های آیت‌الله رئیسی را داشته باشد

عرضه یک‌کتاب دیگر از مجموعه ژول ورن/«پرتو سبز» در کتابفروشی‌ها

یاران چرا به خانه ما سر نمی زنند

تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه علوم‌پزشکی قم و گانسو چین معتقد شد

تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه علوم‌پزشکی قم و گانسو چین منعتقد شد

تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه علوم‌پزشکی قم و گانسو چین منعقد شد

تصاویری از خروج قطار از ریل در خوی

گره کور در پرونـده قتل پـدر و دخترش

نجات 18 زن محبوس در آتش‌سوزی یک باشگاه ورزشی

پیشگیری از زردی نوزاد در ماه های آخر بارداری

9 خاصیت شگفت‌انگیز کاهو

حجامت برای از بین بردن زردی نوزاد!

آیت‌الله رئیسی مدیریت انقلابی را پایه‌گذاری کرد + فیلم

وقتی از شخصی بدمان می‌آید علت چیست؟

کوالالامپور، نمایشگاه بین المللی کتاب KLIBF/ حضور فعال جمهوری اسلامی ایران در بخش سفیران کتاب

کارآگاهان جنایی در جست‌وجوی ردی از قاتل پاکبان

دانشجویان سال دوم که تمایل به معلمی دارند؛ این خبر را بخوانند

پیام تسلیت آیت‌الله نوری همدانی به دبیرکل حزب‌الله لبنان

ادامه راه شهدای خدمت با تلاش جهادی محقق میشود / فرهنگ ایثار و شهادت باید در باورهای مردم شکل بگیرد

پزشکی که درمان بیماران را نعمت الهی می‌دانست!

بیماری‌هایی که باعث بی‌اختیاری ادرار می‌شوند

فیلم| لحظه تماس آیت‌الله آل‌هاشم با وزیر نیرو پس از سانحه

خطیب: رئیس‌جمهور آینده شاخص‌های آیت‌الله رئیسی را داشته باشد

آیت‌الله نوری همدانی به سید حسن نصرالله تسلیت گفت

تأثیر جایگاه شهید آیت‌الله رئیسی برای مردم بازگو و تبیین شود

پیام آیت الله نوری همدانی به سیدحسن نصرالله

مگر می‌توان انسان‌هایی همچون آیت‌الله رئیسی و آل‌هاشم پیدا کرد

این علامه را احیاگر تاریخ ادبیات کهن ایران می‌نامند!

سایه چیست؟

شعرهایی در فراق شهیدان خدمت: رئیسِ صالح جمهوریِ خدا بودی

حوزه علمیه قم: زن نمی تواند رئیس‌ جمهور بشود

دستگیری فروشنده سلاح در فضای مجازی

مراسم بدرقه کاروان حج تمتع ویژه جانبازان سال 1403 برگزار شد

استاندارد سازی هتل ها، دستور کار معاونت گردشگری و جامعه هتلداران کیش

تاثیر دیابت بر مادر و جنین

تاثیر خوابیدن زودهنگام بر تقویت مغز

شهید آیت‌الله رئیسی رئیس‌جمهور صادق‌الوعده بود

آیت‌الله العظمی سبحانی: شهید رئیسی استوانه‌ای برای انقلاب بود

اخلاص و اخلاق‌مداری آیت‌الله رئیسی الگوی رؤسای جمهور باشد

شهادت بهترین پاداش خدا به آیت الله رییسی بود/ ارتقاءخدمات به حجاج

فرمانده ارتش پاکستان: آیت‌الله رئیسی و امیرعبداللهیان دولتمردان استثنایی و دوستان واقعی پاکستان بودند

از شهدای خدمت چه کتاب‌هایی منتشر شده است؟

مشاهده پلنگ ایرانی یک روز بعد از آبتنی یک خرس در پارک ملی صیدوا

یکی از بهترین اقدامات بنیاد تشکیل کاروان ویژه حج تمتع جانبازان است

حرکت در مسیر تقویت زیرساخت های مکانیکی فرودگاه کیش

با یک ساعت پیاده‌ روی چقدر وزن‌مان کم می‌شود؟

دولت آیت الله رئیسی در راه خدمت به مردم عاقبت به خیر شد

آیت‌الله سبحانی: شهید رئیسی استوانه‌ای برای انقلاب بود

همه مطالبات آیت‌الله رئیسی از وزارت نفت در دستور کار است