عصر قم

آخرين مطالب

هنر معماری دالان پنهان ورود به هویت تاریخی قم اجتماعی

هنر معماری دالان پنهان ورود به هویت تاریخی قم
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا/قم مساجد از زیباترین و خارق‌العاده‌ترین بناهای تاریخی است کـه در هـر گوشـه و کنـار آن، یادگارهایـی از دوران گوناگـون تاریخ ما برجـای مانده اسـت.
تلفیق هنر و علم شاخصه‌ای است که در معماری تاریخی ایران قابل لمس است. هنری که در کنار زیبایی سرشار از حکمت برای پاسخگویی به نیازهای مختلف مادی و معنوی انسان‌ها بوده است.
معماری اماکن تاریخی قم هویتی است که امروز در شهر کمتر مشاهده می‌شود. معماری ایران حرف‌های زیادی برای گفتن دارد اما باید گوش شنوا داشت و از این معماری برای نیاز جامعه امروز الهام گرفت. مساجد از زیباترین و خارق‌العاده‌ترین بناهای تاریخی است کـه در هـر گوشـه و کنـار آن، یادگارهایـی از دوران گوناگـون تاریخ ما برجـای مانده اسـت.
در سومین شماره از پرونده خبری سیمای گردشگری قم که با هدف معرفی ظرفیت‌های گردشگری به خیل زائران و مجاورانی که در این استان ساکن هستند دنبال می‌شود، قصد داریم به معرفی مسجد جامع قم و مدرسه جهانگیرخان بپردازیم.
مسجد جامع قم در محله مسجد جامع، در خیابان آذر و نزدیک دروازه ری واقع شده است. درباره بانی اولیه مسجد اختلاف نظر وجود دارد. در منابع، ابوالصدیم حسین بن علی آدم اشعری و سلطان طغرل دوم و کمال ثابت قمی، وزیر سلطان مسعود سلجوقی، به عنوان بانی اولیه مسجد معرفی شدند. بانی قسمت‌هایی از بنای فعلی مسجد فتحعلی شاه قاجار و حسین خان نظام الدوله بودند.
مولف تاریخ قم، به نقل از حمزه اصفهانی، آورده است «ابو صدیم حسین بن علی بن آدم بن عبدالله در 265 ه. ق. مسجد جامع بیرون شهر (مسجد جامع فعلی) را بنا نهاد. او به نقل از حسن بن محمد افزوده که مسجد خارج شهر را ابو صدیم بنا نکرده و مسجد جامع میان قم و کمیدان اثر اوست».
مولفان کتاب‌های تاریخ دار الایمان قم و مرآت البلدان نیز ابو صدیم حسین بن علی بن آدم اشعری را بانی مسجد دانستند. در کتاب خلاصه البلدان آمده که طغرل مسجد جامع قم را در 528 ه. ق. بنا کرده است. مولف نقض به وجود دو مسجد جامع داخل و خارج شهر قم اشاره و بانی مسجد جامع داخل شهر را کمال ثابت قمی معرفی کرده است.

عصر قم

قدیمی‌ترین کتیبه بنا روی یکی از ستون‌های ایوان مسجد قرار دارد و به تاریخ 529 ه. ق است. بر کتیبه ایوان جنوبی نیز، تاریخ 1246ه. ق. ثبت شده است. در این ایوان کتیبه دیگری مربوط به تعمیرات 1365 ه. ش وجود دارد. کتیبه‌های محراب گنبدخانه و ایوان شمالی به ترتیب به تاریخ 1246 ه. ق و 1248 ه. ق است و سردرگوشه جنوب غربی مسجد به تاریخ 1381 ه. ش است.
مسجد جامع قم از قدیمی‌ترین مساجدی است که در قم بنا شده و با گنبدی رفیع به یکی از باشکوه‌ترین، شگفت انگیزترین و رفیع‌ترین گنبدهای مساجد ایران تبدیل شده است.
این مسجد بزرگ حدود 6 هزار متر مربع وسعت دارد که در ساخت آن حتی یک شاخه آهن نیز به کار نرفته و با گذشت سالیان سال از ساخت آن همچنان پابرجا و استوار مانده‌ است.
مسجد جامع قم دارای گنبدی باستانی، مقصوره، ایوانی قدیمی با دو گوشواره، سه شبستان و زیرزمین، صحن و سردر ورودی است.
در کتیبه‌های مسجد نام خطاطان شیخ محمد حسن قمی، محمدرضا شریف قمی و شیخ عباس مصباح زاده دیده می‌شود. آندره گودار (1881-1965) با استناد به کتاب مرآه البلدان اصل بنا را از قرن سوم هجری قمری دانسته و نوشته در حال حاضر قدیمی‌ترین قسمت مسجد متعلق به دوره سلجوقیان است.

عصر قم

در کتاب گنجینه آثار قم نیز آمده: گنبدخانه و ایوان جنوبی مسجد در 752-755 ه. ق. ساخته شدند. در تاریخ بنیان مسجد اختلاف نظر وجود دارد ولی قدر مسلم آن است که مسجد فعلی مجموعه‌ای از بناهای چند دوره تاریخی است.
بنای گنبدخانه احتمالاً متعلق به دوره سلجوقیان است و ایوان جنوبی ممکن است با گنبدخانه در یک زمان و یا احتمالاً در دوره صفویه و همزمان با شبستان‌های شرقی و غربی گنبدخانه احداث شده باشد.
ایوان شمالی و شبستان‌های شمالی و شرقی در دوره فتحعلی شاه قاجار ساخته شدند. در این دوره ایوان جنوبی و گنبد خانه نیز مرمت شده است؛ شبستان جبهه غربی و زیرزمین آن از آثار دوره ناصرالدین شاه قاجار است.
تزئینات کاشی کاری ایوان جنوبی به زمان فتحعلی شاه قاجار بر می گردد. این تزئینات که به مرور زمان آسیب دیده بود، یک بار در 1365 ه. ق به همت آیت الله فیض و بار دیگر در 1375 ه. ق به همت آیت الله بروجردی مرمت شد.
مدرسه جهانگیرخان
این مدرسه که به نام مدرسه ناصری وجانی خان نیز معروف است، در سمت شرق شهر قم در برابر درگاه مسجد جامع قرار دارد و از مدارس دوره صفویه است.

عصر قم

مدرسه جهانگیری با وجود کوچکی از مدارس با سابقه است که بسیاری از فضلای قم از دانش آموختگان آن بودند. مدرسه جهانگیرخان به دلیل نقشه چند ضلعی و سردر زیبا از مدارس برجسته قم به شمار می رود.
این مدرسه یک بار در دوران صفوی از سوی مرحوم «جهانگیرخان مدرس مدرسه امام اصفهان تعمیر شد، بار دیگر در دوره فتحعلی شاه و بعد در دوره ناصرالدین شاه به سال 1278 ه. ق به وسیله «میرزا نصر الله خان مستوفی گرگانی» تعمیر و مرمت شد. به همین دلیل پس از آن گاهی به نام «مدرسه ناصری» از آن یاد شده است. آخرین بار در زمان حضرت آیت‌الله بروجردی به سال 1373 ه. ق تعمیرات کلی در آن به عمل آمد، سنگ نبشته سردر ورودی مدرسه موید این نکته است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/594649/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار محسن رضایی با آیت‌الله اعرافی

جزئیات بن خرید از نمایشگاه کتاب برای دانشجویان اعلام شد

رییس جمهور در گلزار شهدای علی بن جعفر(ع) قم حضور یافت

رئیس جمهور پروژه فیبر نوری استان قم را افتتاح کرد

3748 واحد مسکن با حضور رئیس‌جمهور در اختیار مردم قم قرار گرفت

نظر دختران تازه مسلمان شده درباره حجاب

تصادف مرگبار یک تریلی با خودروی سواری

روایت "شرق" از بعضی دفترخانه ها که با دریافت پول بیشتر، صیغه عقد را برای پسر معتاد جاری می کنند

جزئیات تازه از بازداشت متهم پرونده زهره فکور صبور

عوارض تزریق نوروبیون چیست؟

6توصیه برای کتاب اولی‌ها

افتتاح پروژه فیبر نوری منازل و کسب کار در قم

سرزمین قم با حضور حضرت معصومه(س) حیات طیبه پیدا کرد

فیبرنوری یک زیرساخت فرهنگی برای قم و کشور در عرصه تولید محتوا است

16 ساله‌ها هم می‌توانند گواهینامه موتورسیکلت بگیرند+ جزئیات

کارشناس هواشناسی: مردم مراقب بارش‌های رگباری در ساعات بعدازظهر باشند

زمان انتشار نتایج اولیه کنکور ارشد و معرفی شدگان دکتری اعلام شد

آموزش و پرورش: دریافت پول هنگام ثبت‌نام صرفا برای کتاب، بیمه و فرم مدرسه مجاز است

برخورد نادر صاعقه به آتشفشان

توقیف هفت فروند شناور حامل سوخت قاچاق سوخت

رئیس‌جمهور در گلزار شهدای علی‌بن جعفر(ع) قم حضور یافت

واگذاری 7256 واحد مسکن و زمین در قم با حضور رئیس‌جمهور‌

خبرهای جدید از تغییر سن و شرط بازنشستگی

ببینید | ناگفته‌هایی از پرونده مهدی هاشمی به روایت آیت‌الله رفسنجانی

آیت‌الله رئیسی به قم سفر کرد

رئیسی به قم رفت

رئیس جمهور وارد قم شد/ رئیسی به زیارت ‌رفت

رئیس‌جمهور به زیارت حضرت معصومه (س) در قم رفت + فیلم

رئیسی وارد قم شد

رئیسی وارد قم شد و به زیارت رفت

پروژه بزرگ فیبر نوری منازل و کسب و کارهای استان قم افتتاح شد

کشف دیواره تاریخی در همدان

دختر 10ساله متهم به قتل همبازی اش: صداهایی به من دستور کشتن می دهد

گل‌آرایی حرم حضرت معصومه(س) در آستانه آغاز دهه کرامت

پروژه بزرگ فیبر نوری قم با حضور رئیس‌جمهور افتتاح شد

معرفی کتاب هوش مصنوعی و پردازش زبان و فرهنگ ایرانی

بارش‌های سیل‌آسا و وزش باد در ارتفاعات کشور

جزئیات کاهش سن دریافت گواهینامه موتورسیکلت

برای رفع یبوست این میوه را مصرف کنید

رئیس جمهور وارد قم شد / آغاز دومین سفر استانی هیئت دولت به خاستگاه انقلاب

ورود رئیسی به قم

رئیس جمهور وارد قم شد

افتتاح و تحویل 7260 واحد مسکونی طرح نهضت ملی در قم

رییس جمهور وارد قم شد/ آغاز دور دوم سفر استانی به خاستگاه انقلاب

معاون رئیس جمهور از تالاب حوض سلطان و گنبد نمکی قم بازدید می کند

رئیس‌جمهور وارد قم شد

رئیس‌جمهور حرم مطهر حضرت معصومه(س) را زیارت کرد

آیت الله رمضانی: علمای مسلمان باید صلح عادلانه را در جهان اسلام تبیین کنند

برنامه برگزاری کنگره‌ اندیشه‌های قرآنی آیت الله خامنه‌ای

هفت وزیر، رئیس جمهور را در سفر به قم همراهی می‌کنند