عصر قم

آخرين مطالب

ظریفیان: در دانشگاه و مدارس، خالص سازی در حال اجراست اجتماعی

ظریفیان: در دانشگاه و مدارس، خالص سازی در حال اجراست
  بزرگنمايي:

عصر قم - انتخاب /معاون وزیر علوم در دولت اصلاحات، درباره رفتار‌های سخت گیرانه در گزینش‌های عقیدتی و سیاسی دانشگاه‌ها گفت: سیاست خالص سازی که یک سیاست عمومی این دولت است و در بخش‌های مختلف در حال اعمال است، مشمول بخش آموزشی هم شده است. در آموزش و پرورش و آموزش عالی شاهد این خالص سازی هستیم. در نگاه آن‌ها دانشگاه را باید با یک برنامه اداره کرد و دانشگاه محل اجتماع کسانی باشد که بیانگر رویه‌ها و سیاست‌های رسمی باشند. در حالیکه اساس و بنیاد دانشگاه و محل‌های آموزشی پرسشگری است و پاسخ علمی است؛ بنابراین بر این اساس سیاست خالص سازی در اشکال مختلف در حال وقوع است و نقش اساسی را در گزینش اساتید بازی می‌کنند.
غلامرضا ظریفیان، معاون وزیر علوم در دولت اصلاحات، درباره رفتارهای سخت گیرانه در گزینش های عقیدتی و سیاسی دانشگاه ها به «انتخاب» گفت: سیاست خالص سازی که یک سیاست عمومی این دولت است و در بخش های مختلف در حال اعمال است، مشمول بخش آموزشی هم شده است. در آموزش و پرورش و آموزش عالی شاهد این خالص سازی هستیم. در نگاه آن ها دانشگاه را باید با یک برنامه اداره کرد و دانشگاه محل اجتماع کسانی باشد که بیانگر رویه ها و سیاست های رسمی باشند. در حالیکه اساس و بنیاد دانشگاه و محل های آموزشی پرسشگری است و پاسخ علمی است. بنابراین بر این اساس سیاست خالص سازی در اشکال مختلف در حال وقوع است و نقش اساسی را در گزینش اساتید بازی می کنند.
وی در ادامه در رابطه با تغییر رویکرد گزینش ها از گزینش علمی به گزینش سیاسی با رویکرد خالص سازی بیان کرد: این سنت از دیرباز وجود داشت که صلاحیت های علمی یک استاد نقش اصلی را در گزینش بازی می کرد این صلاحیت توسط گروه علمی دانشگاه سنجش می کرد، نهایتا یک گزینش علمی به جای عقیدتی وجود داشت. فرد باید از صلاحیت های عمومی لازم مانند صلاحیت مالی، اخلاقی و عرفی برخوردار باشد. از یک زمان به بعد این نگاه عوض شد و ما با سیاست یکسان سازی و گزینش سیاسی و عقیدتی به جای علمی مواجه شدیم. عمدتا این گزینش ها در دانشگاه هم صورت نمی گیرد و اصل آن هم در وزارت علوم نیست و در شورای انقلاب فرهنگی آن را پیگیری کردند. نقش دانشگاه در این رویه کاملا کاهش پیدا کرد. سیاست خالص سازی در اشکال مختلف در حال اجراست و بسیاری از اساتید صاحب نظر و خوش نام را در وزارت علوم و وزارت بهداشت به میزانی که امکان داشتند، تعدیل کردند. بخشی از نیروهای توانمند و خوشفکر را کنار زدند و با این نگاه سیاست خالص سازی جریان دارد.

معاون وزیر علوم در دولت اصلاحات، در رابطه با شاخص های دانشگاه مطلوب اظهار داشت: دانشگاه در تمام جهان چند شاخص دارد، مثلا انسان به این دلیل انسان است که دارای اندیشه است و اگر این ویژگی را از انسان بگیرید دیگر انسان نیست. دانشگاه هم چند اصل بنیادین دارد که به این اعتبار دانشگاه نامیده می شود. اگر این چند اصل را از دانشگاه بگیریم دیگر دانشگاه نیست. اول اصل استقلال دانشگاه است که در تمام دنیا پذیرفته اند که دانشگاه محل تجمع نخبگان است و این تجمع علمی صلاحیت این را دارد که بسیاری از آیین نامه ها و ضوابط و شکل استخدام و امتحان و حتی خودگردانی اقتصادی را به خودش محول می کنند. این استقلال باید به چابکی دانشگاه بینجامد. البته هیچ دانشگاهی در دنیا از توسعه کشور مستقل نیست و نقش کلیدی در توسعه کشور دارد. به میزانی که نقش استقلالی دانشگاه را بگیریم، طبیعیتا دانشگاه از شاخص دانشگاه بودن خارج می شود.
او افزود: دومین مسئله آزادی آکادمیک است؛ دانشگاه باید این آزادی را داشته باشد که پرسش های بنیادین را در عرصه تخصصی بدون هیچ قیدی دنبال کند. به میزانی که نقش آزادی آکادمیک را از دانشگاه بگیریم و عرصه اندیشه را تنگ کنیم، طبیعتا دانشگاه را از کارکرد ذاتی خود انداخته ایم. نتیجه ی این سیاست یک دانشگاهی است که پیشرو و عقل جامعه نخواهد بود. دانشگاه در این شرایط دیگر مسائل جامعه را متعهدانه دنبال نمی کند. یکی از ویژگی های دانشگاه آینده پژوهی است. به میزانی که آینده را نمی فهمیم، از کاروان توسعه بشری عقب می مانیم. وقتی دانشگاه نتواند نقش ملی خود را به خوبی ایفا کند، با یک توسعه نامتوازن مواجه می شویم. حاصل توسعه نامتوازن این است که دانشگاه ارزش افزوده اش در اقتصاد کم می شود.
ظریفیان درباره مقایسه دهه شصت و شرایط فعلی در محیط دانشگاهی گفت: مقایسه دهه شصت با امروز اصلا قابل قیاس نیست. آن دوره جامعه انقلاب کرده بود و هر کجای جهان که انقلاب شده وضعیت گذشته با آینده متفاوت شده است. اساسا انقلاب ها ظرفیت های بزرگی ایجاد می کنند. روسیه تزاری و کمونیستی از نظر رشد قابل مقایسه نیست. فرانسه قبل و بعد از انقلاب هم قابل مقایسه نیست. انقلاب ها با وجود آسیب هایی که دارند،منشا تحولات بزرگی هستند. در عین حال در هنگامه ی انقلاب، فضای صفر و یک بر جامعه حاکم است. بعد از انقلاب با بحران های جدی رو به رو بوده ایم و مقایسه ی آن قابل قیاس با امروز نیست. جامعه امروز ایران انقلاب را پشت سر گذاشته و طبیعی است که الان دوران تثبیت را می گذارنیم، اگر بخواهیم سیاست های دهه اول را تکرار کنیم، شرایط بسیار سخت می شود. سیاست های دانشگاهی امروز باید سیاست های به بار نشسته باشد که به شاخص های توسعه بنگرد.ما با یک عقب گرد شدید در فضای دانشگاهی مواجه هستیم که بسیاری از نیروهای خوبمان را که نظام با سختی آن ها را جذب کرده بود، از دست دادیم.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/596841/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چگونه زمان و مکان در استنباط حکم اولی اثرگذار است؟/ دیدگاه آیت‌الله سید مجتبی نورمفیدی

کتاب‌های فروخته شده نمایشگاه کتاب تهران به 283 میلیارد تومان رسید

شاهنامه فردوسی جزو یکی از  دو اثر حماسه برتر جهان  است

برای شناخت فردوسی بزرگ این 100 ثانیه را از دست ندهید!

باد و باران شدید در حرم مطهر رضوی

کارت آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش منتشر شد

طرح راه اندازی رشته دکترای امر به معروف و نهی از منکر

نوشیدن این آب میوه منجر به بی‌خوابی می‌شود

همه چیز درباره حجامت در فصل بهار

روزشمار هفته ملی اهدای عضو، اهدای زندگی اعلام شد

شاهنامه خوانی جالب المیرا شریفی مقدم روی آنتن زنده صداوسیما

آرامگاه حماسه سرای بزرگ ایرانی حکیم ابوالقاسم فردوسی گلباران شد

پلمب یک کارخانۀ ماکارونی در تهران

رئیس مرکز مکانیزاسیون کشاورزی: 70 هزار نفر در کشور در صف دریافت تراکتور هستند

سماق را این‌طور مصرف کنید تا وزن کم کنید

واکنش قوه قضاییه به حواشی زندان بوکان

دوم خرداد، رهواره شهید مغفوری در کرمان برگزار می‌شود/گرامیداشت یاد "آیت الله بدون عمامه" در دیار حاج قاسم

شعری از شاعر حکیم «ابوالقاسم فردوسی»

اوحدی: کمک‌های ایران به مردم غزه رسید

هلاکت 2 شرور مسلح در سیستان‌وبلوچستان

بخشدار گوهرکوه تفتان به قتل رسید

پاساژ «داد» در تهران پلمب شد

جزئیات تازه از بازداشت و صدور کیفرخواست برای زورگیران بزرگراه صدر تهران

شهریه مدارس غیردولتی متناسب با عملکرد مدرسه

کلاهبرداری با نفوذ به پیام‌رسان‌ها

باورهای غلط درباره برداشتن کیسه صفرا

سیر صعودی آمار سرطان در کودکان/ رویکرد درمان چند تخصصی

بهترین حرکات ورزشی با توپ

داستانک/ چند روز در رم می مانید

شاعرانه/ من به مهمانی جهان آمده ام

کشف بیش از 120 قلم پودر بدنسازی قاچاق در قم

عذرخواهی نماینده قم در نطق خداحافظی‌

قم میزبان اجلاس مجمع مشورتی رؤسای شوراها

مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی: 220 هزار میلیارد تومان بدهی دولت تأدیه شد

بررسی علل آسیب‌های نقش‌ رستم با حضور اساتید دانشگاه شیراز

وزش باد شدید و گردوخاک از عصر امروز در قم

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: اتحادیه‌ ناشران در حوزه فرهنگ مقاومت ایجاد شود

مقابله با عفونت دهان

آخرین خبر از پرونده دختر آیت الله رفسنجانی

پند زیبای سعدی از زبان باران نیکراه

امام‌زادگان؛ ستارگان درخشان در آسمان قم

سقوط قیمتی خودرو‌های چینی در پی حادثه اتوبان قم

پنجمین همایش «کتاب سال حکومت اسلامی» در قم برگزار می‌شود

رونمایی از الواح هخامنشی در هفته میراث فرهنگی

30 هزار تومن تخفیف، از پیش‌فروش بلیت قطارهای خردادماه جا نمونی!

دیدار نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران با دختران شهدا

راهکاری برای افرادی که آلرژی بینی دارند

گفته می‌شود بهترین حجامت برای بدن کجا است؟

توصیه‌هایی برای پی بردن به ‌اصالت‌ لوازم آرایشی و بهداشتی

کشف بیش از 7 هزار لوازم آرایشی قاچاق در پایتخت