عصر قم

آخرين مطالب

قم موفق‌ترین کلان‌شهر کشور در حوزه پسماند؛ کاهش میزان دفن مستقیم به صفر اجتماعی

قم موفق‌ترین کلان‌شهر کشور در حوزه پسماند؛ کاهش میزان دفن مستقیم به صفر
  بزرگنمايي:

عصر قم - شهرداری قم در راستای دفن اصولی پسماند به عنوان یکی از دغدغه‌های جدی مدیریت شهری عملکرد موفقی را به نسبت دیگر شهرها داشته و نخستین کلان‌شهر کشور است که میزان دفن مستقیم زباله و پسماند شهری را به صفر رسانده است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از قم، زمین، سرمایه آیندگان در دستان ما است و حراست از آن نیازمند توجه و همراهی مردم و مسئولان در عرصه‌های مختلف زیست شهری است.
آیندگان در مورد نسل ما بسیار سخن خواهند گفت و قضاوت خواهند کرد. قضاوت می‌کنند که چگونه ذره ذره اقدامات ما بند بند زندگیشان را تحت تأثیر قرار داده است. می‌گویند اگر چنین یا چنان می‌شد لحظه‌های حال آن‌ها مسیرش به کدام سمت می‌رفت. می‌گویند کدام تصمیم امروز ما در کجای زندگی آن‌ها خود را نشان می‌دهد.
شاید ضروری است تا روزی چندین و چندبار با خودمان این جمله را مرور کنیم که «سرمایه‌های امروز امانت آیندگان نزد ما است». آب، خاک، منابع طبیعی، فضاهای سبز همه و همه سرمایه‌هایی است که امروز باید توسط مردم و مسئولان حفظ شود. امری که چند سالی است در قم به یکی از دغدغه‌ها تبدیل و اقداماتی در راستای آن انجام شده است که می‌توان آن‌ها را گام‌های مثبتی دانست.
شهر قم در حالی به پیشواز دوم اردیبهشت مصادف با روز جهانی زمین پاک می‌رود که آمار دفن مستقیم زباله در این شهر به صفر رسیده است؛ خبری خوب برای مردم و محیط زیست. یکی از دغدغه‌های همیشگی در این شهر میزان دفن مستقیم پسماند در زمین‌ها و سایت‌های دفن زباله بود، از این جهت چندسالی است که موضوع تفکیک زباله از مبدا و فرهنگ‌سازی پیرامون این مسئله میان مسئولان و شهروندان مورد توجه قرار گرفته است.

عصر قم

اجرای طرح جامع مدیریت پسماند قم ایجاد مراکز متعدد تحویل بازیافت، وجود پیک‌های جمع‌آوری پسماند خشک در مناطق هشت‌گانه، طرح‌های تشویقی و استفاده از هدیه‌های نقدی و غیرنقدی برای ترغیب شهروندان به تفکیک پسماند، آموزش دانش‌آموزان، اصناف و بسیاری از شهروندان در زمینه تفکیک از مبدا و همکاری و مشارکت بیش از 1600 پاکبان و پیک بهداشت برای جمع‌آوری و انتقال روزانه 700 تن پسماند به سایت‌های پردازش از اقدامات انجام شده در این شهر است.
در کنار آن اقدامات خوبی که برای تصفیه و مدیریت فاضلاب در شهر قم و آبیاری کمربندی سبز انجام شده است را می‌توان مسیری سبز برای حراست از زمین پاک در شهر قم دانست، اما شاه‌بیت همه اقدامات برای حفظ زمین و خاک قم، تدوین طرح جامع مدیریت پسماند شهر و به صفر رساندن دفن مستقیم زباله و پسماند شهری با مکانیزه کردن و توسعه دادن سایت‌های پسماند در این کلان‌شهر است.
به گفته عبدالله میرابراهیمی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم همه زباله‌ها و پسماندهای تولیدی در خطوط پردازش تفکیک می‌شود و با اقدامات انجام شده دفن مستقیم زباله در قم به صفر رسیده است.

عصر قم

وی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، می‌گوید: از 100 درصد پسماندهای دریافتی 65 درصد از پسماندها بازیافت شده است و به مواد جایگزین تبدیل می‌شود. 35 درصد نیز مواد سلولزی است که باید دفن شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم خاطرنشان می‌کند: در نتیجه این اقدامات در خطوط پردازش سایت پسماند شهری، زباله‌ها به منبعی برای کسب درآمد برای شهر تبدیل شده است و سالانه می‌توان 40 میلیارد تومان درآمد از ریجِکت پسماندهای آلی از کود در سایت البرز به دست آورد.
آنطور که مهدی اصفهانیان‌مقدم، معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم عنوان می‌کند: قم نخستین کلان‌شهر کشور است که در حوزه مدیریت پسماند، میزان دفن مستقیم زباله و پسماند شهری را به صفر رسانده است.
وی با اشاره به اینکه روزانه حدود 700 تن پسماند شهری در سطح شهر قم جمع‌آوری به سایت البرز منتقل و در دو خط پردازش می‌شود، تصریح می‌کند: در کنار جمع‌آوری و انتقال پسماند شهری، روزانه 29 میلیون مترمربع از سطح شبکه معابر شهری، با به‌کارگیری و فعالیت شبانه‌روزی 1600 پاکبان و پیک بهداشت و به انضمام 90 دستگاه ماشین‌آلات مکانیزه خدمات شهری، مدیریت می‌شود.
افزایش مشارکت مردم در تفکیک پسماند معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم با اشاره تقویت زیرساخت‌های مشارکت مردم در تفکیک پسماند، تاکید می‌کند: در این زمینه و با کمک دو نرم‌افزاری کاربردی، اقدام به جمع‌آوری پسماند خشک از منازل کرده‌ایم و تلاش داریم تا مشوق‌های بیشتری را به این امر اختصاص دهیم.
اصفهانیان‌مقدم اضافه می‌کند: با این اقدامات در سال 1401 میزان تفکیک از مبدا از شش درصد به 9 درصد رسید و در سال 1402 به 12 درصد افزایش پیدا کرد، در خصوص امحای پسماندهای پزشکی نیز قم تنها کلان‌شهری است که به صورت مکانیزه این کار را انجام می‌دهد.
وی تاکید می‌کند: در خصوص مسائلی همچون تکمیل چرخه مدیریت پسماند در حوزه پسماند عمرانی، مباحث تفکیک پسماند از مبدا و جذب مشارکت مردم، برنامه‌های زیادی تدوین شده است تا بتوان از نظر کمی و کیفی اقدامات مناسبی را انجام داد.

عصر قم

تکمیل چرخه‌های مدیریت پسماند در قم به گفته معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم یکی از پروژه‌های تعریف شده، استحصال سوخت از زباله‌های دورریز پلیمری در خط پردازش است؛ همچنین برای سیستم‌هایی همچون هاضم زباله جلساتی با سرمایه‌گذاران برقرار و تفاهم‌نامه‌هایی تدوین شده است.
یکی دیگر از اقدامات شهرداری قم در مسیر رسیدن به زمین پاک، احداث شهرک بازیافت به مساحت 44 هکتار برای تکمیل صنایع مرتبط با بازیافت و کاهش آلاینده‌ها از سطح شهر است. با وجود این شهرک دیگر نباید شاهد فعالیت بیش از 300 مرکز غیرمجاز جمع‌آوری پسماند خشک باشیم که به صورت غیراصولی، فرایندهای مدیریت پسماند را دچار اختلال می‌کنند.
بر این اساس و طی سال گذشته، استقرار صنایع تکمیلی در سایت البرز مورد توجه بوده است. با توجه به سیاست‌های کنونی استقرار این صنایع و در راستای هدف تولید گرانول از خطوط پردازش، دو سوله پیش‌بینی شده که فاز نخست با هدف اجرای یکی از سوله‌ها برای فرایندهای تکمیلی و تبدیلی با اعتبار 15 میلیارد تومان، انجام شده است.
به گفته اصفهانیان‌مقدم در سال گذشته خطوط انتقال پساب فاضلاب‌های تصفیه شده از تصفیه‌خانه جامع واقع در محدوده منطقه یک به سایت البرز به بهره‌برداری رسید. در این خصوص و با توجه به الزامات زیست‌محیطی باید حداقل دو درصد از سطح سایت البرز به فضای سبز تبدیل می‌شد و لازم بود به منظور آبیاری فضای سبز فاضلاب تصفیه شده تصفیه‌خانه جامع به این سایت انتقال پیدا کند.
وی تاکید می‌کند: خرید بعضی ماشین‌آلات فنی و عمرانی مورد نیاز سایت البرز سال گذشته انجام شد که از جمله آن خرید دستگاه لودر و دستگاه آسیاب بود که در مجموع با اعتبار 11 میلیارد تومان انجام شد. پنج میلیارد برای لودر و 600 میلیون تومان برای آسیاب با هدف تبدیل کود 05 و 02 و 03 مورد استفاده در سایت البرز، اختصاص یافت.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم خاطرنشان می‌کند: در مباحث مربوط به آموزش و فرهنگ‌سازی شهروندان در سال 1402، اقدامات خوبی انجام و تلاش شد تا با امضای تفاهم‌نامه‌ای با آموزش و پرورش و سایر دستگاه‌ها، مشارکت حداکثری صورت گیرد.

عصر قم

چالش پسماند عمرانی در قم یکی از مسائل مورد نقد طی سال‌های اخیر، حجم زیاد پسماند عمرانی و مشکلات مربوط به مدیریت این نوع از پسماند است. آنطور که آمارها می‌گوید از حدود دو دهه گذشته تا به اکنون، بیش از 20 میلیون تن پسماند عمرانی در چهار سایت دفن پسماند تجمیع شده در حالی که حجم زیادی از این پسماند در مکان‌های غیرمجاز دپو شده است و آسیب‌های زیادی برای محیط زیست به همراه دارد.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم در خصوص انتقال سایت دفن نخاله‌های ساختمانی و عمرانی پردیسان به منطقه جمکران، اذعان می‌کند: با توجه به اجرای طرح نهضت ملی مسکن در پردیسان و وجود سایت خاک و نخاله بالای دست این منطقه، لازم بود که این مجموعه به یک نقطه جدید انتقال پیدا کند و دفن این نخاله‌ها در بالادست پردیسان انجام نشود.
اصفهانیان‌مقدم اظهار می‌کند: پس از مطالعات میدانی و بازدیدها، تصمیم بر آن شد تا با توجه به اینکه طی سال‌های گذشته گودال‌های بسیار عمیقی در بالادست جمکران بدون نظارت دستگاه‌های ذی‌ربط ایجاد و رها شده بود، کارگروه مدیریت پسماند ورود کند.
وی تصریح می‌کند: در این راستا بازدیدی با حضور دستگاه‌های مختلف همچون استانداری، منابع طبیعی، شهرداری، جهاد کشاورزی، سایر دستگاه‌ها و اتحادیه کوره‌پزان ترتیب داده و تصمیم بر آن شد تا در راستای احیای زمین‌ها و گودال‌های عمیق، سطحی از این چاله‌ها و گودال‌ها توسط خاک و نخاله‌های عمرانی پُر شود و از آن ارتفاع به بعد، مباحث زیست‌محیطی با خاک‌هایی که مناسب توسعه‌ای و کشاورزی است، انجام شود.
اینها تنها گوشه‌ای کوچک از اقداماتی است که در راستای حفظ منابع آبی و خاکی در شهر قم انجام شده است تا امروز به گفته سیدمرتضی سقائیان‌نژاد شهردار قم، این کلان‌شهر یکی از پاکیزه‌ترین شهرهای کشور باشد.
به طور قطع این امر بدون برنامه‌ریزی و وحدت مسئولان شهری و استفاده از مشارکت مردمی محقق نمی‌شد؛ زمین پاک با چنین همدلی و همراهی می‌تواند برای نسل‌های آینده پاک بماند و برای آیندگان سرچشمه برکت و زندگی باشد.
کد خبر 746340

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/597753/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

منتخب مردم قم در مجلس پای درد و دل اهالی هنر و رسانه استان نشست

آیت‌الله جوادی آملی: در شأن مردم ایران نیست که کمیته امدادی و با گرانی اداره شوند

تکرار ماجرای قمه‌کشی در بیمارستان؛ این‌بار در لرستان

مشتاق توام با همه جوری و جفایی

112 فعال شرکت‌های هرمی بازداشت شدند

زیاد پنیر نخورید، بدنتان فرسوده می‌شود/ 4 عارضه جانبی مصرف بیش از حد پنیر

با مشاهده این 10 علامت حتما به پزشک مراجعه کنید

داستانک/ چند روز در رم می مانید

بخشدار گوهرکوه تفتان به قتل رسید

تقویت استخوان‌ها با این دانه مقوی

فردوسی هویت ایرانی را بر دو بال ایران‌دوستی و ولایت‌پذیری در مسیر کمال به پرواز درآورد

بختیار علی با شعرهایش به نمایشگاه کتاب می‌آید

معاون وزیر دادگستری: 8 هزار زندانی خارجی داریم که بسیاری از آنها حاضر نیستند به کشورشان بروند

آیت‌الله العظمی جوادی آملی: در شأن مردم ایران نیست که کمیته امدادی و با گرانی اداره شوند/ اگر هر روز اختلاسی و نجومی دربیاید، معلوم نیست که با دین الهی چه خواهند کرد

انتقاد آیت‌الله جوادی‌آملی در گرانی‌ها

این داستان با قتل یا مرگی خودخواسته آغاز می‌شود

25 اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر و حکیم معاصر، محی‌الدین مهدی الهی قمشه‌ای

شهریاری: متاسفانه مردم به جای ترمیم دندان مجبور به کشیدن دندان می‌شوند

طوفان شدید خاک در روستای امین‌آباد جنگل رشتخوار

حداد عادل: در صداو سیما دیده می‌شود که از کلمات خارجی استفاده می‌شود

از «خودروهای نا ایمن» تا «انسان ایرانی در فضا»

قتل زن 70 ساله با 36 ضربه چاقو در تهران

تصاویری رعب‌آور از سرقت و حمله مسلحانه به آپارتمان مسکونی در تهران

بیماری دیابت را جدی بگیرید!

شایع‌ترین علائم بیماری دیابت

خطر همیشگی از زبان آیت الله جوادی آملی /اگر هر روز از گوشه و کنار اختلاس نجومی دربیاید، معلوم نیست که با دین الهی چه خواهند کرد

آیت‌ الله علم‌ الهدی: باید مسیر مقدس شهدای فاطمیون ادامه یابد

کتابی که دکتر زنده دل آن را تالیف کرده است

سردار حاجی زاده، دکتر جعفر یاحقی و مریم قربانزاده برندگان نشان فرهنگی هنری "فردوسی" شدند

معاون درمان وزارت بهداشت: استفاده از کارتخوان برای پزشکان الزامی است

نجات کودک کرمانی از چنگ آدم‌ربایان قبل از انتقال به افغانستان

آیت‌الله جوادی آملی: نظام جمهوری اسلامی امانت الهی است

ممنوعیت جدید و عجیب در شهر قم

درمان آلرژی فصلی با طب ایرانی

آنتی هیستامین را خودسرانه مصرف نکنید!

بازارهای زیرزمینی خرید و فروش عقرب در ایران

چرا تصرف خارکیف برای پوتین مهم است؟

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد مازندران با 105 ایثارگر

توصیه دکتر بابایی به بالا بردن سطح انرژی

عوامل خطر عفونت های رحمی را جدی بگیرید

چگونه زمان و مکان در استنباط حکم اولی اثرگذار است؟/ دیدگاه آیت‌الله سید مجتبی نورمفیدی

کتاب‌های فروخته شده نمایشگاه کتاب تهران به 283 میلیارد تومان رسید

شاهنامه فردوسی جزو یکی از  دو اثر حماسه برتر جهان  است

برای شناخت فردوسی بزرگ این 100 ثانیه را از دست ندهید!

باد و باران شدید در حرم مطهر رضوی

کارت آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش منتشر شد

طرح راه اندازی رشته دکترای امر به معروف و نهی از منکر

نوشیدن این آب میوه منجر به بی‌خوابی می‌شود

همه چیز درباره حجامت در فصل بهار

روزشمار هفته ملی اهدای عضو، اهدای زندگی اعلام شد