عصر قم

آخرين مطالب

پوسیدگی‌های دندانی و افت عملکرد مغز و قلب / ارتباط بیماری‌های دهان با بروز برخی سرطان‌ها علمی

پوسیدگی‌های دندانی و افت عملکرد مغز و قلب / ارتباط بیماری‌های دهان با بروز برخی سرطان‌ها
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ضمن تاکید بر اهمیت سلامت دهان و دندان و لزوم اولویت بخشیدن به این موضوع در سیاست‌گذاری‌های سلامت کشورها، در عین حال ارتباط بیماری‌های مزمن دهان و لثه‌ها را با سلامت مغز، قلب، دستگاه گوارش و حتی بروز برخی سرطان‌ها تشریح کرد.
دکتر فرشید رضایی با تاکید بر اهمیت سلامت دهان و دندان و با بیان اینکه برخی افراد دهان را آینه تمام نمای بدن می‌نامند، گفت: البته این تمثیل در تبیین جایگاه دهان در سلامت بدن، بدون شواهد علمی هم نیست و امروزه دلایلی وجود دارد که نشان می‌دهند عدم رعایت بهداشت دهان نه تنها با بیماری‌های مختلف دندان و لثه و زبان همراه می‌شود، بلکه وضعیت سلامت دهان و دندان و بطور خاص میکروب‌های دهان می‌تواند به بیماری‌های مختلفی در مغز، قلب و سیستم گوارشی و سایر نقاط بدن انسان منجر شود و جالب تر آنکه در صورت وجود بیماری در سایر نقاط بدن می توان نشانه‌هایی از آن را در معاینه دهان بیماران مشاهده کرد.
ارتباط سلامت مغز با سلامت دهان و دندان
وی در این باره افزود: به عنوان نمونه مطالعه ارزشمندی در ژاپن انجام شده که ارتباط سلامت مغز و سلامت دهان و دندان را نشان می‌دهد. این مطالعه نشان داد که بیماری‌های لثه و دندان و از دست دادن دندان در طول زمان به چروک شدن و آسیب بخشی از مغز منجر می‌شود که در حافظه و یادگیری نقش دارد (هیپوکمپ)؛ یعنی همان قسمت‌هایی که در آلزایمر آسیب می‌بینند. درگذشته نیز تحقیقات دیگری رابطه نزدیکی بین بیماری‌ها و التهاب لثه و دندان از یک سو و دمانس و مشکلات شناختی مغز از سوی دیگر را نشان داده بودند.
پوسیدگی‌های دندانی و افت عملکرد مغزی
لزوم اولویت بخشیدن به سلامت دهان در کشورها
رضایی گفت: در واقع می‌توان چنین نتیجه گرفت که مسواک زدن و کشیدن نخ دندان و رعایت سلامت دهان و دندان فوایدی بیش از سلامت دهان دارد و بر روی سلامت ذهن و آینده شناختی و عملکرد مغز ما تاثیرات مهمی خواهد داشت. بر اساس مطالعات تصویربرداری چین و چروک‌های مغزی، بی‌دندانی ناشی از پوسیدگی شدید دندان‌ها و التهابات شدید لثه‌ها باعث افت عملکرد مغزی می‌شوند؛ گویی که چند سال به سن مغز اضافه می‌شود. مطالعه جالب دیگری از سوئد نیز نشان داد که در مقایسه بین دوقلوها، فردی که قبل از 35 سالگی به بیماری‌های التهابی شدید لثه مبتلا شود یا دندانی را از دست دهد، در دهه‌های بعد خطر ابتلا به دمانس و فراموشی و مشکلات شناختی در او، حدود 4 تا 5 برابر بیش تر از قل دیگری می شود که لثه و دندان سالمی دارد و این مطالعه نیز شاهد دیگری برای اهمیت توجه به سیاستگذاری و اولویت بخشیدن به سلامت دهان در کشورها را خاطرنشان می دارد.
ارتباط میکروب‌های بیماری‌زا در دهان با شکل‌گیری سرطان در روده‌
وی در این باره به ایسنا افزود: یکی دیگر از بخش‌های بدن که نه تنها بر سلامت دهان تاثیر دارد بلکه تحت تاثیر وضعیت میکروبی و سلامت دهان و دندان است، سیستم گوارش و روده‌های بدن است. از نظر تنوع و تعداد میکروب رتبه اول به روده‌ها تعلق دارد و محیط دهان انسان در رتبه دوم و بالاتر از بقیه بخش‌های بدن قرار دارد. امروزه میکروب‌های بیماری‌زایی در دهان شناسایی شده‌اند که علاوه بر ایجاد بیماری‌های لثه و دندان می‌توانند بعد از بلعیده شدن به روده رفته و در روده انسان به شکلگیری و متاستاز سرطان کمک کنند.
مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: فوزوباکتریوم از دهان به روده رفته و به سلول‌های سرطانی روده می‌چسبد و موارد رشد دهنده سرطان را فعال می‌کند که به تکثیر و متاستاز سرطان در نقاط دیگر بدن منجر می‌شود. بنابراین مسواک زدن و کشیدن نخ دندان نه تنها به بهداشت دهان و لثه‌ها کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به سیستم گوارشی و سلامت کلی بدن نیز کمک کند.
بیماری‌های دهان و دندان و خطر سرطان‌های مری و معده و سکته‌ها
رضایی با اشاره به مطالعه‌ای دیگر ادامه داد: در یک مطالعه بزرگ بر روی ده‌ها هزار نفر که به مدت حدود 25 سال تحت بررسی قرار گرفتند، مشخص شد کسانی که سلامت دهان ضعیف‌تری داشتند و از بیماری‌های لثه رنج می‌بردند 40 تا 50 درصد خطر سرطان مری و سرطان معده در آنها در طول زمان بیشتر از کسانی است که بهداشت دهان و دندان را رعایت نموده‌اند. بین بیماری های دهان و دندان و بیماری های قلبی عروقی و سکته هم ارتباط نزدیکی وجود دارد و رسیدگی به بهداشت دهان و دندان می تواند بر بیماری های قلبی تاثیرگذار باشد و کیفیت زندگی بیماران قلبی و سکته را بهتر کند.
وی همچنین گفت: بیماری‌های مزمن دهان و لثه‌ها بر پیدایش بیماری‌های عروق کرونر قلبی و سکته تاثیر دارند و در واقع در کنار عوامل دیگر بیماری‌ساز قلبی مانند دخانیات، چربی بالا و دیابت باید عدم سلامت دهان و دندان را هم مورد توجه قرار داد. بی‌دندان شدن نیز بر بیماری‌های رگ‌های کرونر قلب تاثیر دارد. هنوز سوالات زیادی نیز در پیش روی محققان وجود دارد که آیا بیماری‌های دهان و دندان بر پیش آگهی و سرنوشت بیماران قلبی هم بطور مشخص اثر دارد و شدت بیماری را نیز بیشتر می‌نماید یا خیر؟ نتایج تحقیقات بشر این نکته را برای سیاستگذاران بهداشتی کشور مشخص می‌نماید که سرمایه‌گذاری بر ارتقای سلامت و توجه به عوامل خطر مشترک از جمله فعالیت بدنی کم، مصرف و تبلیغ دخانیات، غذای غیرسالم، چاقی، پرفشاری خون و آلودگی هوا و افسردگی، می‌تواند دستاوردهای متعددی برای سلامت جامعه داشته باشد و با توجه به هزینه اثربخشی برنامه‌های آموزشی و مشارکت مردمی در این مسیر بهتر است به عنوان یک اولویت به موضوع آموزش بهداشت و ترویج رفتارهای سالم نگاه شود.
مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت در بخش پایانی صحبت‌هایش تاکید کرد: همانطور که ژنتیک و کروموزوم افراد منحصر بفرد است؛ ردپای تاثیرات محیط زندگی انسان‌ها نیز بر سلامت آنها منحصر بفرد است و قابل ردیابی در آزمایشات خون و ادرار و بررسی موی فرد می‌باشد. سلامت انسان علاوه بر ژنتیک و رفتارها و عادات فرد تحت تاثیر فرهنگ و وضعیت اقتصادی اجتماعی و مقررات محیطی است که در آن زندگی می کند و در کنار کروموزوم منحصربفرد انسان امروزه اکسپوزوم منحصربفرد او نیز مورد علاقه محققان و سلامت شناسان است. مداخلات ارتقا دهنده سلامت با توجه نمودن به ظرایف لایه‌های احاطه کننده انسان از خانواده و گروه‌های دوستان و همکاران و همکلاسی‌ها تا لایه‌های قانون و فرهنگ، طراحی می‌شوند و مشارکت ساختارمند مردم در ساخت محیطی حامی سلامت می‌تواند نتایج گرانقیمتی برای کل جامعه بهمراه داشته باشد.
کمپین 3 روزه «دهان دریچه سلامتی» از امروز 17 اردیبهشت ماه تا 19 با هدف توجه به سلامت و بهداشت دهان و دندان برگزار می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/600768/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ولایت مداری یکی از مهمترین ویژگی های آیت الله رییسی بود

شهید آیت الله رئیسی الگوی اتحاد و همگرایی و حسن خلق بود

پیام تسلیت جمعیت پیام آوران بشارت در پی شهادت آیت‌الله رئیسی

در پی شهادت آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی

مکتب جهادی و مدیریت انقلابی آیت الله شهید رئیسی باید تداوم یابد

شهید آیت‌الله رئیسی در تمام مسائل اخلاق‌مدار و ولایت‌مدار بود

عکسی آیت الله جنتی در مراسم افتتاحیه مجلس دوازدهم

عکسی آیت‌الله جنتی در افتتاحیه مجلس دوازدهم

هیچوقت وارد گذشته هیچ آدمی نشو

مظلومیت تشیع و مردم مظلوم غزه را باید در سفر حج به یاد آورد

شهید رئیسی نشان دادند راه شهادت تنها در میدان جنگ نیست

درگیری نخاع در گردن

با این ویتامین سلامت قلب را تضمین کنید

این استان‌ ها از فردا منتظر بارش شدید باران باشند

آیت الله رییسی هیچ‌گاه به دنبال حل مسایل کشور در بیرون مرزها نبود

شهید آیت‌الله ‌رییسی شناسنامه پر افتخاری از خود بر جای گذاشت

مخبر: آیت الله رئیسی هیچ گاه به دنبال حل مسائل کشور در بیرون از مرزها نبود و حل مشکلات را منوط به مسائل بیرونی نمی کرد (فیلم)

بزرگداشت شهید آیت الله رییسی در موزه شهدای ایلام

عکسی از آیت الله جنتی در مراسم افتتاحیه مجلس دوازدهم

خدمات آیت الله رئیسی برای آیندگان بیشتر قابل لمس خواهد بود

خواندن حکایتی از سعدی درباره زیست کردن با سایه و رفتار بد خودمان

دستگیری اراذل و اوباش مسلح در آمل

سوانح هوایی با عامل نامرئی!

دولت پاپوآ گینه‌ نو: رانش زمین 2000 نفر را زنده به گور کرده است

دستگیری قاتل پس از 20 سال زندگی مخفیانه در سوئد

استاندارد سازی هتل ها، در دستور کار معاونت گردشگری و جامعه هتلداران کیش

نگهداری این مواد غذایی در یخچال ممنوع

عوامل محیطی موثر در ایجاد شب ادراری

اگر موقع ایستادن سرگیجه دارید در آستانه یک بیماری خطرناک هستید!

خبر مهم برای دارندگان چک

4 همت سرمایه‌گذاری در سد باغان شهید آیت‌الله رئیسی بوشهر

تمام درکم از دنیا...

معرفی کتاب «سلمان ما»

سقوط سنگ در جاده کندوان به روی تعدادی خودرو

شرط ثبت نام کنکوری‌های 1402 در ثبت نام مجدد نوبت دوم کنکور

طوفان شدید و تگرگ در برخی شهرهای آمریکا

کاروان جانبازان در حج تمتع ارزش‌های نظام را تبلیغ می‌کند

خواص بی‌نظیر تخمه آفتابگردان

آیت الله رییسی برای خبرگزاری مهر چه تعبیری به کار برد؟

عزاداری بختیاری‌ها در سوگ شهادت آیت‌الله رئیسی + فیلم

خردادماه امسال متأثر از شهادت رییس جمهور آیت الله رییسی است

رشد 15.5 درصدی اهدای خون در قم

لحظه دلخراش له شدن مرد جوان پس از قرار گرفتن مقابل کامیون

تصاویری از رانش زمین در «گینه نو» با بیش از 600 قربانی

ماجرای قتل تکان دهنده پنج نفر از اعضای یک خانواده

مراسم بزرگداشت شهیدان خدمت در حرم حضرت معصومه(س)

درمان سردی نوزاد قبل از خوردن اولین شیر مادر

علل نقص در توجه و تمرکز

تصاویری از همنشینی آیت الله جنتی، سیدحسن خمینی و مخبر  /همسر شهید امیرعبداللهیان به صحن مجلس آمد /مهمانان خارجی هم هستند

«سبزترین امام» به کتابفروشی‌ها آمد