پنجشنبه ۹ مهر ۱۴۰۵

فرهنگی

آیین افتتاحیه سال تحصیلی ۱۴۰۶ -۱۴۰۵ دانشکده دین و رسانه برگزار شد

آیین افتتاحیه سال تحصیلی ۱۴۰۶ -۱۴۰۵ دانشکده دین و رسانه برگزار شد
عصر قم - آیین افتتاحیه سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۶ دانشکده دین و رسانه با تأکید بر ضرورت تربیت نیروهای متخصص، تقویت پیوند میان دانش و تجربه حرفه‌ای و نقش رسانه در روایت ظرفیت‌ها و مسائل جامعه برگزار شد؛ در این مراسم، رئیس دانشگاه قم بر ضرورت تربیت نسل جدیدی از روایتگران و روایت قدرت و قوت جامعه تأکید کرد.
  بزرگنمايي:

عصر قم - آیین افتتاحیه سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۶ دانشکده دین و رسانه با تأکید بر ضرورت تربیت نیروهای متخصص، تقویت پیوند میان دانش و تجربه حرفه‌ای و نقش رسانه در روایت ظرفیت‌ها و مسائل جامعه برگزار شد؛ در این مراسم، رئیس دانشگاه قم بر ضرورت تربیت نسل جدیدی از روایتگران و روایت قدرت و قوت جامعه تأکید کرد.

به گزارش سرویس فرهنگی اجتماعی خبرگزاری رسا، آیین افتتاحیه سال تحصیلی 1406-1405 دانشکده دین و رسانه روز دوشنبه ۶ مهرماه با حضور دکتر اکبری رئیس دانشکده دین و رسانه ، حجت الاسلام نورمفیدی رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، دکتر حسین محمودی معاون اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم، حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفی رئیس دانشگاه قم، مسعود کاویانی مدیر رادیو معارف و جمعی از استادان و دانشجویان در سالن همایش شهید آوینی برگزار شد.
در این آیین، سخنرانان با اشاره به جایگاه روزافزون رسانه در زندگی اجتماعی، بر ضرورت تربیت نیروهای متخصص، تقویت پیوند میان دانش و تجربه عملی، توجه به تحولات فناوری‌های نوین و استفاده از ظرفیت پژوهش‌های دانشگاهی برای پاسخ به مسائل فرهنگی و اجتماعی تأکید کردند.
رسانه؛ یکی از مهم‌ترین عوامل شکل‌دهنده جهان امروز
رئیس دانشکده دین و رسانه در این مراسم، رسانه را یکی از مهم‌ترین عوامل شکل‌دهنده جهان امروز دانست و گفت بخش قابل توجهی از زندگی انسان معاصر در فضای رسانه‌ای شکل می‌گیرد و رسانه‌ها در شکل‌دهی افکار عمومی نقش اساسی دارند.
دکتر اکبری با اشاره به تأثیر تصاویر، فیلم‌ها و محتوای رسانه‌ای بر برداشت مردم از جوامع مختلف افزود: گاهی یک تصویر یا ویدئو از یک بخش محدود از یک کشور، مبنای قضاوت درباره کل آن کشور قرار می‌گیرد؛ بنابراین نحوه بازنمایی جوامع در رسانه، در شکل‌گیری نگاه مخاطبان به آنها مؤثر است.
وی با تأکید بر اهمیت این موضوع در حوزه دین و هویت اسلامی اظهار کرد: معرفی چهره واقعی تشیع، دین، انسان متدین و مبانی انقلاب اسلامی در عرصه جهانی نیازمند استفاده صحیح و دقیق از رسانه است و در غیر این صورت ممکن است تصویری ناقص یا کاریکاتوری از این مفاهیم ارائه شود.
اکبری با اشاره به مبانی دینی تبلیغ و انتقال پیام، توجه به حکمت و شیوه صحیح بیان را ضروری دانست و تصریح کرد که فعالان رسانه‌ای باید در کنار فراگیری مهارت‌های تخصصی، نسبت خود با پیام و مخاطب را نیز به‌درستی بشناسند. رئیس دانشکده دین و رسانه یکی از مسائل مهم عرصه رسانه را جلب توجه مخاطب عنوان کرد و گفت در فضای رسانه‌ای امروز، هرکس بتواند توجه مخاطب را به خود جلب کند، فرصت بیشتری برای اثرگذاری خواهد داشت.
وی در عین حال نسبت به یکی از لغزشگاه‌های فعالیت رسانه‌ای هشدار داد و گفت جلب توجه اگر به هدف نهایی تبدیل شود، ممکن است فعال رسانه‌ای را از جایگاه واسطه انتقال پیام خارج کند و خود او به موضوع اصلی تبدیل شود. اکبری با بیان اینکه رسانه‌گر باید توجه مخاطب را به پیام و محتوای مورد نظر هدایت کند، نه اینکه خود به اصل پیام تبدیل شود، این موضوع را از نکات مهمی دانست که دانشجویان حوزه دین و رسانه باید از ابتدای مسیر آموزشی خود به آن توجه داشته باشند.
مدیر رادیو معارف: دانشجویان دین و رسانه باید قدرت روایت فرهنگی داشته باشند مسعود کاویانی مدیر رادیو معارف نیز در این آیین با اشاره به اهمیت نقش رسانه در تحولات امروز، بر ضرورت توجه به ظرفیت «قدرت نرم» در فعالیت‌های رسانه‌ای تأکید کرد.
مدیر رادیو معارف با بیان اینکه دانشجویان دانشکده دین و رسانه، نیروهای آینده عرصه تولید رسانه‌ای هستند، بر ضرورت توجه آنان به ظرفیت‌های فرهنگی و اجتماعی و ارائه تصویری مناسب از ارزش‌ها و داشته‌های فرهنگی تأکید کرد.
وی همچنین رادیو معارف را یکی از ظرفیت‌های مهم برای آموزش عملی دانشجویان دانست و گفت این رسانه می‌تواند در حوزه‌هایی همچون تولید، نویسندگی، نمایش، اجرا و دیگر فعالیت‌های حرفه‌ای، زمینه تجربه‌اندوزی دانشجویان را فراهم کند.
رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر: از «رصد اتفاقات» به «رصد نشانه‌ها» حرکت کنیم حجت الاسلام نورمفیدی رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر در این مراسم، حوزه دین و رسانه را تنها یک عرصه دانشگاهی ندانست و آن را از موضوعات مهم و اثرگذار در تحولات فرهنگی و اجتماعی امروز عنوان کرد.
حجت الاسلام نورمفیدی با اشاره به تغییر جایگاه رسانه در عصر جدید گفت اقتدار سنتی رسانه‌ها در فضای جدید دستخوش تغییر شده و الگوریتم‌ها و سازوکارهای نوین نقش مهمی در هدایت و توزیع محتوا پیدا کرده‌اند. وی همچنین نسبت به تأثیر انتشار اطلاعات نادرست بر برداشت‌های دینی و اجتماعی هشدار داد و بر ضرورت شناخت روندهای جدید رسانه‌ای تأکید کرد.
حجت الاسلام نورمفیدی در ادامه پیشنهاد کرد فعالیت‌های رصدی در حوزه دین و رسانه از «رصد اتفاقات» فراتر رفته و به «رصد نشانه‌ها» برسد؛ به این معنا که پیش از وقوع یک رویداد، نشانه‌های شکل‌گیری آن شناسایی و تحلیل شود. وی تربیت نیروهای متخصص در زمینه نشانه‌شناسی و آینده‌پژوهی رسانه‌ای را ضروری دانست و اعلام کرد پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر آمادگی دارد از پژوهش‌ها، پایان‌نامه‌ها و آثار علمی مرتبط با این حوزه حمایت کند.
معاون فرهنگی استاندار قم بر پیوند پژوهش‌های دانشگاهی با مسائل جامعه معاون اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم نیز در این مراسم بر اهمیت نقش رسانه در مدیریت فرهنگی و اجتماعی تأکید کرد و گفت رسانه می‌تواند در ایجاد، حفظ و تقویت سرمایه‌های اجتماعی نقش داشته باشد.
حسین محمودی با اشاره به ضرورت پیوند میان ظرفیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشکده با ساختارهای اجرایی استان، پیشنهاد کرد پژوهش‌ها و مطالعات دانشکده در ارتباط نزدیک‌تر با مسائل واقعی جامعه و نیازهای دستگاه‌های اجرایی قرار گیرد.
وی ظرفیت کارگروه‌های اجتماعی و فرهنگی، فرهنگ و هنر و رسانه، شورای فضای مجازی و دیگر ساختارهای فرهنگی استان را زمینه‌ای برای این همکاری عنوان کرد و گفت یافته‌های پژوهشی دانشگاه‌ها می‌تواند در فرآیند تصمیم‌سازی و سیاست‌گذاری مورد استفاده قرار گیرد.
محمودی با اشاره به برخی مسائل مطرح‌شده در پیمایش‌های اجتماعی، از موضوعاتی مانند گرانی و تورم، بیکاری، اعتیاد، فساد اقتصادی و اداری، مسکن، حجاب و ازدواج جوانان به عنوان بخشی از دغدغه‌های جامعه یاد کرد و بر ضرورت توجه پژوهشگران و مراکز علمی به این مسائل تأکید کرد. وی همچنین با اشاره به تغییر الگوی مصرف رسانه‌ای، بر ظرفیت رسانه‌های صوتی، پادکست‌ها و کتاب‌های صوتی تأکید کرد و رادیو معارف را یکی از ظرفیت‌های قابل توجه در این زمینه دانست.
در پایان گفتنی است آغاز سال تحصیلی جدید دانشکده دین و رسانه در شرایطی رقم خورد که سخنرانان مراسم بر اهمیت روزافزون رسانه در شکل‌دهی به افکار عمومی و ضرورت تربیت نیروهایی تأکید کردند که بتوانند میان دانش تخصصی، پژوهش و تجربه حرفه‌ای ارتباط برقرار کنند؛ رویکردی که می‌تواند محور فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی این دانشکده در سال تحصیلی 1405-1406 باشد.
رئیس دانشگاه قم: دانشجویان دین و رسانه باید راوی قدرت و قوت جامعه باشند حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفی، رئیس دانشگاه قم، در آیین افتتاحیه سال تحصیلی دانشکده دین و رسانه با تبریک آغاز سال تحصیلی به دانشجویان، انتخاب حوزه رسانه و ادامه تحصیل در این رشته را انتخاب مسیری مهم و اثرگذار توصیف کرد و گفت فعالیت در حوزه رسانه و تبلیغ، از جنس کار پیامبران، اولیای الهی و مبلغان و راهنمایان دین است.
وی با تأکید بر اینکه حوزه دین و رسانه از مهم‌ترین نیازهای امروز جامعه است، «روایت» را یکی از عناصر تعیین‌کننده در جهان جدید دانست و اظهار کرد: در دنیای امروز گاه روایت بر واقعیت غلبه می‌کند و برخی واقعیت‌های نداشته چنان روایت می‌شوند که بسیار قدرتمند و واقعی به نظر می‌رسند.
رئیس دانشگاه قم با بیان اینکه یکی از ضعف‌های جدی، ناتوانی در روایت درست داشته‌ها و ظرفیت‌های جامعه است، افزود: ما قدرت‌ها، قوت‌ها و ظرفیت‌های فراوانی داریم، اما در بسیاری از موارد نتوانسته‌ایم آنها را به‌درستی روایت کنیم. شریفی با اشاره به تجربه دوران شیوع کرونا، گفت: در آن دوره، جلوه‌های فراوانی از همدلی مؤمنانه، خدمت‌رسانی، ایثار و همراهی مردم شکل گرفت، اما این ظرفیت‌ها آن‌گونه که باید روایت نشد.
وی همچنین با اشاره به جنگ ۱۲ روزه و تحولات پس از آن، بر ضرورت ثبت و ماندگار کردن روایت این رویدادها تأکید کرد و گفت اگر روایت صحیحی از این تجربه‌ها شکل نگیرد، ممکن است دشمن بتواند در فضای رسانه‌ای، برداشت متفاوتی از واقعیت ارائه کند. رئیس دانشگاه قم در ادامه با اشاره به نقش شهید سیدمرتضی آوینی در روایت دفاع مقدس اظهار کرد: اگر شهید آوینی و روایت فتح او نبود، بخش مهمی از آنچه امروز از دفاع مقدس در ذهن جامعه باقی مانده است، وجود نداشت. او توانست یک تهدید بزرگ و یک جنگ تحمیلی را در قالب روایتی قدسی، به فرصتی برای انسان‌سازی، تربیت نسل و جامعه‌پردازی تبدیل کند.
شریفی با تأکید بر ضرورت تربیت نسل جدیدی از روایتگران، به بیانات رهبر شهید درباره ضرورت حضور هنرمندان در کنار مردم و نیروهای نظامی اشاره کرد و گفت ماندگار کردن حضور، اقتدار و مقاومت مردم، نیازمند روایت هنرمندانه و حرفه‌ای است. وی افزود: قدرت و قوت جامعه باید روایت شود و این موضوع با توصیه قرآنی «وَأَمّا بِنِعْمَهِ رَبِّکَ فَحَدِّثْ» نیز ارتباط دارد؛ یعنی داشته‌ها، نعمت‌ها، ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها باید دیده و روایت شوند.
رئیس دانشگاه قم با بیان اینکه هر جامعه‌ای در کنار نقاط قوت، ضعف‌ها و آسیب‌هایی نیز دارد، تصریح کرد: روایت ضعف باید با هدف اصلاح، جبران نقص‌ها و مدیریت آسیب‌ها انجام شود، نه اینکه صرفاً به بازنمایی مستمر ضعف‌ها و مشکلات منجر شود. شریفی هشدار داد که تمرکز دائمی بر روایت ضعف‌ها می‌تواند به افزایش یأس و خستگی در جامعه منجر شود و افزود: کار هنرمند و فعال رسانه‌ای اصیل، صرفاً نمایش آسیب‌ها نیست؛ بلکه باید بتواند ظرفیت‌ها، امید، اراده و توانمندی‌های جامعه را نیز روایت کند.
وی با اشاره به نمونه‌هایی از شیوه روایت پیامبر اکرم(ص) و امیرالمؤمنین(ع) از شرایط جامعه اسلامی، بر ضرورت تناسب روایت رسانه‌ای با شرایط زمان تأکید کرد و گفت شیوه روایت در شرایط مختلف می‌تواند متفاوت باشد و فعال رسانه‌ای باید اقتضائات زمانه و مخاطب را بشناسد.
رئیس دانشگاه قم همچنین با اشاره به واقعه عاشورا و نقش حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) در روایت این حادثه، اظهار کرد: با وجود شکست ظاهری در میدان، روایت واقعه به‌گونه‌ای شکل گرفت که دشمن نتوانست بر افکار عمومی غلبه کند و احساس پیروزی خود را به یک پیروزی پایدار تبدیل کند.
شریفی در پایان خطاب به دانشجویان دانشکده دین و رسانه گفت: از همین امروز با خود عهد کنید که راوی قدرت و قوت، راوی اراده‌های الهی مردم و راوی سال‌ها مقاومت و ایستادگی این ملت باشید و در عین توجه به آسیب‌ها، روایتگر ضعف‌ها به شکلی که موجب یأس و ناامیدی شود نباشید؛ بلکه ضعف‌ها را برای تدبیر، اصلاح و ارائه راهکار روایت کنید.


نظرات شما