عصر قم - استاد سیدیدالله یزدانپناه با بیان اینکه محرم امسال با شهادت «امام شهید» رنگ و بوی دیگری یافته است، بر ضرورت داشتن برنامه عبادی در این ماه تأکید کرد.
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا ، استاد سیدیدالله یزدان پناه، استاد فلسفه و عرفان حوزه علمیه قم، در مراسم عزاداری حسینی(ع) در سخنانی مفصل به مناسبت فرارسیدن ماه محرم، با تشریح جایگاه ویژه عزاداری برای امام حسین(ع)، بر ضرورت بهره گیری معنوی از این ایام، تداوم پیوند با فرهنگ عاشورا، حفظ روحیه مقاومت، استمرار حضور مردم در صحنه و تبعیت از رهبری تأکید کرد .
وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به آغاز ماه محرم اظهار داشت: با فرارسیدن این ماه، جان و دل شیعیان دوباره با مصیبت شهادت امام حسین(ع) و یاران باوفایش پیوند می خورد و حرارتی که در دل مؤمنان نسبت به سیدالشهدا وجود دارد، در این ایام بیش از هر زمان دیگری آشکار می شود .
محرم؛ زمانی برای تازه شدن عهد شیعیان با عاشورا
استاد یزدان پناه با بیان اینکه محرم جایگاه ویژه ای در میان همه مناسبت های مذهبی دارد، گفت: عزاداری برای امام حسین(ع) با دیگر مناسبت های مربوط به ائمه اطهار تفاوت اساسی دارد و اهل بیت(ع) نیز بر این موضوع تأکید کرده اند .
وی با استناد به روایتی از امام موسی کاظم (ع) که توسط امام رضا (ع) نقل شده است، بیان داشت: از آغاز ماه محرم، آثار اندوه در چهره امام موسی کاظم(ع) نمایان می شد و این غم و اندوه در روز عاشورا به اوج خود می رسید .
عضو مجمع عالی حکمت اسلامی تصریح کرد : همین سیره اهل بیت(ع) باید به عنوان یک دستور عملی و سلوکی برای شیعیان مورد توجه قرار گیرد؛ به این معنا که از نخستین شب محرم، عزاداری، اشک، دعا و ارتباط قلبی با سیدالشهدا آغاز شود و به تدریج تا روز عاشورا به اوج برسد .
آمادگی تدریجی برای بهره مندی از برکات عاشورا
این استاد اخلاق حوزه بر ضرورت پرهیز از تبدیل مراسم عزاداری به یک عادت اجتماعی تأکید کرد و افزود: عزاداری باید بستری برای رسیدن به حقیقت عاشورا باشد . بسیاری از افراد تجربه کرده اند که وقتی از ابتدای ماه محرم با آمادگی معنوی وارد این مسیر می شوند، در ظهر عاشورا حالات معنوی ویژه ای نصیبشان می شود که قابل توصیف نیست .
ارتباط با امام حسین(ع) انسان را متحول می کند
وی ادامه داد: در روایات اهل بیت(ع) آمده است که امام حسین(ع) برای مهمانان و عزاداران خود تجلیات ویژه ای دارد و انسان در همین دهه نخست محرم می تواند جلوه هایی از این عنایات را تجربه کند. هر چیزی که با سیدالشهدا پیوند بخورد، دچار تحول جوهری می شود . این مسئله فقط درباره انسان ها نیست، بلکه هر امری که با نام و یاد امام حسین(ع) گره بخورد، رنگ و بوی دیگری پیدا می کند .
استاد یزدان پناه افزود: حتی نذری های ساده ای که با اخلاص برای امام حسین(ع) تهیه می شود، آثاری دارد که با زبان عادی قابل توصیف نیست و حقیقت آن بسیار فراتر از ظاهر آن است . خداوند به دلیل آنکه امام حسین(ع) همه هستی خود را در راه خدا تقدیم کرد، جایگاه ویژه ای به ایشان عطا کرده است و همین مسئله موجب شده است که بسیاری از امور مرتبط با سیدالشهدا از جایگاهی استثنایی برخوردار شوند .
توصیه به برنامه عبادی تا اربعین
این استاد اخلاق حوزه به مخاطبان خود توصیه کرد که از آغاز محرم تا اربعین برای خود برنامه ای مستمر تنظیم کنند و سپس افزود: حداقل روزانه یک سلام به امام حسین(ع) داشته باشید و اگر امکان بیشتری وجود دارد، « زیارت مطلقه دوم امام حسین(ع) » که در کتاب مفاتیح الجنان آمده است، به صورت روزانه قرائت کنید .
وی با اشاره به حضرت آیت الله خامنه ای شهید، تأکید کرد: چه خوب است ثواب این اعمال به روح « امام شهید » هدیه شود؛ جامعه امروز خود را مدیون این شخصیت می داند .
محرم امسال با شهادت « امام شهید» حسینی تر شده است
استاد یزدان پناه در ادامه سخنانش به شرایط کنونی کشور پرداخت و گفت: محرم امسال با سال های گذشته تفاوت اساسی دارد، زیرا با شهادت «امام شهید» و جمعی از فرماندهان و اعضای خانواده او همراه شده است. این شخصیت در تمام دوران مسئولیت خود هرگز در برابر آمریکا کوتاه نیامد و منطق او همان منطق امام حسین(ع) بود؛ منطقی که بر اساس آن «مثل من با مثل یزید بیعت نخواهد کرد». این شخصیت طی ۳۷ سال بر همین مسیر ایستادگی کرد و با وجود فشارها و تهدیدهای فراوان، راه مقاومت را ترک نکرد؛ این شهید بزرگوار نه تنها خود در این مسیر باقی ماند، بلکه اعضای خانواده اش نیز در کنار او بودند و دختر، داماد، نوه و عروس او نیز در این راه به شهادت رسیدند .
ملت ایران در آزمون بزرگ سربلند شد
استاد یزدان پناه با تمجید از حضور مردم در صحنه های مختلف، تأکید کرد: ملت ایران در روزهای اخیر خوش درخشیده و هیچ زیانی نکرده است . حضور مردم در میدان، همانند کسانی است که پس از عاشورا پرچم «یا لثارات الحسین» را برافراشتند و برای خون خواهی سیدالشهدا قیام کردند. این حرکت ها در پیشگاه الهی هرگز از بین نخواهد رفت و مردم باید بدانند که تازه آغاز راه است و نه پایان آن .
این استاد حوزه تأکید کرد: ملت نباید در برابر فراز و نشیب ها دچار سستی شود . همان گونه که پس از عاشورا پرچم خون خواهی امام حسین(ع) برافراشته شد، امروز نیز باید راه خون خواهی شهدا ادامه یابد. مردم نباید با دیدن برخی مشکلات و فراز و فرودها ناامید شوند، زیرا همین حضور مردم زمینه ساز گشایش های الهی خواهد شد .
استاد یزدان پناه همچنین از نیروهای نظامی کشور تجلیل کرد و گفت که این نیروها با وجود فشارهای سنگین و تهدیدهایی که متوجه خانواده هایشان بود، از مسئولیت خود عقب نشینی نکردند . این ایستادگی مورد توجه خداوند قرار خواهد گرفت و ملت نیز باید از این نیروها حمایت کند.
وی مردم را مهم ترین سرمایه نظام و قدرت نرم جمهوری اسلامی دانست و خطاب به مسئولان تأکید کرد: باید مردم را حفظ کنند، با آنان درست سخن بگویند و زبان مردم را بفهمند. مردم نسبت به عزت اسلامی حساس هستند و هر سخنی که این عزت را خدشه دار کند، مورد پذیرش جامعه قرار نخواهد گرفت .
خون خواهی شهدا نباید فراموش شود
استاد یزدان پناه با اشاره به برگزاری تجمعات مردمی، خواستار حفظ وحدت شد و افزود: مطالبه گری حق مردم است، اما نباید این مطالبه گری به نزاع، توهین و درگیری داخلی منجر شود. اگر نزاعی وجود دارد، این نزاع باید متوجه دشمنان خارجی باشد و نه میان نیروهای داخلی. همه جریان های انقلابی سرمایه کشور هستند و اختلاف دیدگاه نباید موجب شکاف و دشمنی شود .
استاد حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: مسئله خون خواهی شهدا هرگز نباید فراموش شود ؛ برخی مراجع نیز فتوا داده اند و این موضوع از حافظه ملت پاک نخواهد شد و حتی اگر سال ها نیز بگذرد، مطالبه خون خواهی باقی خواهد ماند . ممکن است شیوه ها تغییر کند، اما اصل این مطالبه از بین نخواهد رفت.
تبعیت از رهبری؛ محور حرکت جامعه
استاد یزدان پناه در پایان سخنانش بر ضرورت تبعیت از رهبری تأکید کرد و گفت: همان گونه که یاران امام حسین(ع) با بصیرت کامل از امام خود اطاعت می کردند، امروز نیز جامعه باید در چارچوب رهنمودهای رهبری حرکت کند . یاران امام حسین(ع) هر یک شخصیت های بزرگی بودند، اما در برابر امام زمان خود مطیع محض بودند و همین اطاعت مبتنی بر بصیرت، راز ماندگاری نهضت عاشورا شد.
او در پایان با بازخوانی بخشی از ماجرای حرکت امام حسین(ع) از مدینه به مکه و سپس به سمت کربلا، تأکید کرد: سیدالشهدا از ابتدا نسبت به سرنوشت قیام خود آگاه بود و با علم به شهادت، برای احیای اسلام و اصلاح مسیر جامعه اسلامی قیام کرد؛ قیامی که همچنان الهام بخش ملت ها و محور مقاومت در جهان اسلام است .